‘Storm in een D-cup’, volgens The Sun

Even leek het erop dat de beroemde, maar omstreden ‘Page 3 Girl’ van de Britse tabloid The Sun was verdwenen. Maar gisteren waren de blote borsten opeens weer terug.

The Sun van gisteren.
The Sun van gisteren.

Toplessfoto’s zijn terug in The Sun. Onder de kop ‘correcties en aanvullingen’ toont de Britse tabloid een knipogende Nicole, 22, uit Bournemouth.

De krant bevestigde noch ontkende berichten eerder deze week dat de beroemde, maar omstreden Page 3 Girl was verdwenen. Maar The Times, eveneens van eigenaar Rupert Murdoch, schreef dat de krant besloten had er na 45 jaar mee op te houden. Die krant meldt nu onder de kop ‘Storm in een D-cup’: „Na een cover-up die drie dagen duurde, heeft de tabloid bekend [in het Engels: made a clean breast, red.] dat er nog genoeg naakten zijn om over te schrijven.”

De afgelopen dagen werd er in het Verenigd Koninkrijk een hevige discussie gevoerd of het schrappen van de Page 3 Girl nu wel of niet een overwinning van feministen was. Die klaagden al sinds de introductie in de jaren zeventig over de blote borsten in de krant.

Blogger Hannah Bullivant juichte het besluit toe. Op The Huffington Post zei ze: „Niet alleen omdat het goed is de seksualisering van de vrouw te stoppen, maar omdat dit ons een kans geeft de discussie te voeren buiten de blikken van mannen om, en op een manier die álle lichamen, van mannen en vrouwen, recht doet, niet alleen die jong, dun en voornamelijk blank zijn.”

Oud-Page 3 Girl Chloe Goodman kwam in The Independent juist op voor het fenomeen: „De macht ligt niet bij de mannen die naar Page 3 kijken, maar in de handen van het model, die goed geld verdient met iets wat ze leuk vindt.”

En de Daily Star, die grossiert in toplessfoto’s, zag in de actie van de concurrent een mooie kans. De tabloid maakt ook gisterochtend nog reclame met de eigen blote borsten-meisjes: „Trots deze fantastische Britse traditie door te zetten.”

Mediadeskundigen verwachten dat The Sun de komende tijd zal afwisselen tussen blote borsten en andere kopij. Eigenaar Rupert Murdoch zou zelf het liefst ophouden met de toplessfoto’s, maar de hoofdredactie wilde niet.

De tabloid zou geen reactie hebben gegeven op het schrappen van Page 3 om bezoekers te lokken naar de website waar de foto’s wel te zien waren, maar achter een betaalmuur. Sinds 2013 is alle kopij van The Sun online alleen tegen betaling te krijgen. In december meldde de krant 225.000 digitale abonnees te hebben, een groei van 120 procent ten opzichte van een jaar eerder, maar een fractie van de 1,9 miljoen papieren lezers.

De campagnegroep No More Page 3, die wekelijks demonstreert voor de redactie van The Sun, reageerde op Twitter: „Het lijkt erop dat we weer strijd moeten voeren. Maar dank @TheSunNewspaper voor alle publiciteit voor onze campagne. Zie je morgen, xxx.”