Bedpartner een geslachtsziekte opbiechten? De huisarts helpt, per sms

‘Pas op, het wordt u aangeraden u te laten testen op chlamydia/gonorroe’. Voor deze anonieme waarschuwing via sms of e-mail kan binnenkort de huisarts worden ingeschakeld. Met een speciale code, verstrekt door de huisarts, kunnen mensen die een seksueel overdraagbare aandoening (soa) hebben hun (ex-)bedpartners op de hoogte stellen. Het berichtje wordt verstuurd via de website Partnerwaarschuwing.nl.

Sinds 1 januari zijn de voorwaarden voor een soa-consult bij de GGD strenger geworden, omdat Volksgezondheid een maximum aan de financiering heeft gesteld. De GGD mag alleen nog mensen onderzoeken met een ‘hoog risico’, zoals jongeren onder de 25 jaar, homoseksuele mannen of prostituees. Dat betekent dat meer huisartsen te maken krijgen met ‘soa-verdachten’.

Met partnerwaarschuwing werd proefgedraaid door de GGD’s in Amsterdam en Rotterdam-Rijnmond. Een woordvoerder van de GGD in Rotterdam laat weten dat volgens een evaluatie een „substantiële groep” soa-patiënten bedpartners via de site heeft gewaarschuwd. Dat hadden ze naar eigen zeggen anders nagelaten. Gemiddeld worden 3,6 partners gewaarschuwd per bericht. 84 procent van de gebruikers laat een sms versturen, de rest kiest voor e-mail. Bijna 90 procent doet dit anoniem, dus niet onder de eigen naam. Huisarts Jan van Bergen, tevens voorzitter van de expertgroep seksuele gezondheid van het Nederlands Huisartsengenootschap: „Patiënten willen vaak vooral ex-partners niet waarschuwen, maar op deze manier wordt dat een stuk makkelijker.”

Bij circa 15 procent van de bezoekers van soa-poli’s wordt een geslachtsziekte ontdekt, bleek uit onderzoek van het RIVM in 2013.