Eerste radioflits betrapt

Voor het eerst is een snelle radioflits op heterdaad betrapt. Astronomen stelden vast dat dit hemelverschijnsel zich op 5,5 miljard lichtjaar van de aarde afspeelde en dat er binnen een paar milliseconden evenveel energie vrijkwam als onze zon in één dag uitzendt.

Snelle radioflitsen zijn – voor zover bekend – eenmalig en duren maar een paar duizendsten van een seconde. Het is dus niet zo vreemd dat ze lang over het hoofd zijn gezien. De eerste snelle radioflits werd pas in 2007 opgemerkt, en dat gebeurde achteraf. Het verschijnsel was onbedoeld geregistreerd door een radiotelescoop in Australië. Nadien doken er nog zes andere radioflitsen op, steeds in al bestaande gegevens.

Maar op 14 mei 2014 is voor het eerst een radioflits ‘live’ waargenomen, met dezelfde radiotelescoop. Twaalf andere telescopen werden daarna op hetzelfde stukje hemel gericht. Astronomen hoopten zo een object te ontdekken dat nog nagloeide van een hevige explosie, maar ze vonden niets. De waarnemingen zijn maandag gepubliceerd in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.