Rijk heeft na jaren budget voor loonsverhoging ambtenaren

FNV en CNV voerden eerder deze week actie voor een nieuwe cao voor Rijksambtenaren bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het Rijk heeft budget voor een loonsverhoging, vertelde Blok vandaag.
FNV en CNV voerden eerder deze week actie voor een nieuwe cao voor Rijksambtenaren bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het Rijk heeft budget voor een loonsverhoging, vertelde Blok vandaag. Foto ANP / Valerie Kuypers

De rijksoverheid heeft vanaf dit jaar geld beschikbaar om ambtenaren van de gehate nullijn af te helpen. Dat heeft minister Stef Blok (Rijksdienst) vrijdag aangekondigd na de ministerraad.

Hoeveel geld er beschikbaar is, en met hoeveel de lonen dus omhoog zouden kunnen, maakte Blok niet bekend. Het Rijk gaat hierover nu in onderhandeling met de vakbonden. De brief met de onderhandelingsinzet van het Rijk is vandaag naar de bonden verstuurd:

De vakbond met de meeste ambtenaren in de geleding, FNV Overheid, wil drie procent loonsverhoging. Door de veranderde pensioenregels kwam per 1 januari 2015 al 0,8 procent aan loonruimte vrij. De onderhandelingen over of dat geld ook daadwerkelijk naar hogere lonen zou gaan, liepen echter in het najaar stuk.

Al jaren zonder cao

Blok hoopt een cao voor twee jaar af te kunnen sluiten. Hij hoopt dat er met de vakbonden ook te praten is over het “moderniseren” van een aantal arbeidsvoorwaarden. Zo wil hij dat ambtenaren bij onvoldoende functioneren kunnen worden teruggezet in een lagere salarisschaal, en dat een aantal voordelen voor oudere werknemers worden geschrapt. Verder wil hij meer ruimte om persoonlijke keuzes te maken qua arbeidsvoorwaarden, zodat mensen bijvoorbeeld zelf kunnen kiezen of ze meer vakantiedagen of meer loon willen.

De bonden voeren momenteel actie tegen het feit dat de ambtenaren al vier jaar met een nullijn te kampen hebben en al vier zonder cao zitten.