Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Regering weigert verslag MH17 te openbaren

Premier Rutte weigert het verslag van een diplomatieke bijeenkomst in Oekraïne drie dagen voor de ramp met vlucht MH17 openbaar te maken. Tijdens de bijeenkomst was een Nederlandse diplomaat aanwezig die werd gewezen op de gevaarlijke situatie in het luchtruim boven Oost-Oekraïne.

Premier Mark Rutte tijdens het World Economic Forum in Davos eerder deze week.
Premier Mark Rutte tijdens het World Economic Forum in Davos eerder deze week. Foto AP/Michel Euler

Premier Rutte heeft tijdens zijn wekelijkse persconferentie gezegd het verslag van een diplomatieke bijeenkomst in Oekraïne drie dagen voor de ramp met vlucht MH17 niet openbaar te willen maken. Tijdens de bijeenkomst was een Nederlandse diplomaat aanwezig die werd gewezen op de gevaarlijke situatie in het luchtruim boven Oost-Oekraïne.

Begin deze maand werd naar aanleiding van Kamervragen van CDA en D66 bekend dat luchtvaartmaatschappijen niet zijn gewaarschuwd naar aanleiding van die waarschuwing. Volgens premier Rutte ligt het verslag van de bijeenkomst bij “alle relevantie instanties”. Het verslag openbaar maken noemt hij echter “een stap te ver”:

“Openbaring van het verslag zou normaal politiek verkeer onmogelijk maken. We zouden een precedent scheppen waardoor privé-gesprekken voortaan niet meer gehouden worden. Dat is een stap te ver.”

Geen andere belastende feiten

Rutte ontkende dat er andere belastende of zwaardere zaken of feiten in het verslag staan. Tijdens de bijeenkomst op 14 juli werd de toenemende escalatie van het conflict en de rol die Rusland hierin speelt besproken. De dag ervoor hadden separatisten een Oekraïens vrachtvliegtuig neergehaald dat op 6,5 kilometer hoogte vloog.

Het luchtruim boven Oekraïne was op 17 juli gesloten tot een hoogte tot 32.000 voet. Daarboven was het passagiersvliegtuigen volgens de Oekraïense autoriteiten toegestaan om te vliegen. De MH17 vloog 300 meter hoger. Bij de ramp op 17 juli met het in Amsterdam opgestegen toestel van Malaysia Airlines kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Onder hen waren 196 Nederlanders.