Rebellen Oost-Oekraïne willen nieuw offensief tegen leger

Leden van de gewapende troepen van de separatistische zelfverklaarde republiek Donetsk.
Leden van de gewapende troepen van de separatistische zelfverklaarde republiek Donetsk. Reuters / Alexander Ermochenko

Pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne hebben geen zin meer in vredesbesprekingen, zo meldt persbureau AP. Alexander Zachartsjenko, de leider van de zelfverklaarde republiek Donetsk, zegt dat de rebellen bezig zijn met een nieuw offensief tegen het Oekraïense leger.

Volgens Zachartsjenko zullen de rebellen de Oekraïense troepen terugdrijven naar de grenzen van Donetsk en mogelijk nog verder. Ook zei hij dat met het offensief een aanval van het leger voorkomen moet worden. Een andere rebel zei zelfs dat het vredesakkoord uit Minsk helemaal niks meer waard is.

Afspraken moesten akkoord doen herleven

Dat akkoord werd in september getekend en hield onder meer een wapenstilstand in en het terugtrekken van zware wapens uit een bufferzone. Maar de gevechten zijn de afgelopen weken weer opgelaaid. Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland hadden het eerder deze week tevergeefs over een herleving van de afspraak over de terugtrekking van zware wapens. Volgens de Verenigde Naties zijn er sinds april meer dan 4.700 burgers omgekomen door het conflict.

In Beeld: het voortdurende leed van Oekraïense burgers

Kiev vecht op vier fronten

Kiev wordt geteisterd door vier uiteenlopende problemen, schreef onze buitenlandredacteur Hubert Smeets deze week in NRC Handelsblad:

1. Donbas Rusland ontwijkt nog steeds de vraag of Russische militairen opereren in dit deel van Oekraïne. Nog steeds zien verslaggevers zwaar materieel in het oosten. Beide zijden hebben het gevechtsniveau opgeschroefd.

2. Bomaanslagen De Oekraïense regering kampt ook met een groeiend en nog onbestemd geweld buiten deze oorlogszone. Een aantal steden in het Russischtalige zuiden en oosten heeft te maken met bomexplosies bij politieke objecten. De aanslagen worden niet opgeëist, maar zaaien wel onrust.

3. Krijgsheren Het Oekraïense offensief tegen de rebellen in de Donbas wordt mede gedragen door niet-statelijke vrijwilligersbataljons die soms alleen formeel opereren binnen de bevelsstructuur van de reguliere krijgsmacht. Er zijn meer dan 45 van deze bataljons.

4. Financieel ravijn Kiev heeft voor het eind van de maand een IMF-lening van 15 miljard euro en daarna nog eens 13 miljard extra nodig om een faillissement van de staat te voorkomen. Maar de geldschieters willen niet dat er wapens van worden gekocht.

Lees in NRC Handelsblad: Kiev vecht op vier fronten (€), over de hoofdbrekens van Kiev rond de oorlog in Donbas