7.500 vergunningen ingenomen

Drie jaar. Dat is de gemiddelde wachttijd voor een verkeersvergunning in de Jordaan of bij het Westerpark. Best lang, als je auto een dagelijks vervoermiddel is. Goed nieuws: de wachtlijst werd in één klap 30 procent korter. Het aantal aanvragen daalde van 7.000 tot 4.500. In Rivierenbuurt Zuid verdween de wachtlijst zelfs helemaal.

En dat allemaal door een ‘simpele’ controle op rechtmatigheid. Vanaf oktober 2013 controleerde parkeerhandhaver Cition in een jaar alle 140.000 vergunningen. 7.500 daarvan bleken onterecht in het bezit te zijn van de eigenaren. Zo stonden kentekens niet op de naam van bewoners of bedrijven, of bezaten eigenaren al een andere parkeerplek. De vergunningen werden allemaal ingenomen. 1.200 mensen maakten bezwaar, meer dan de helft kreeg gelijk. 200 bezwaren waren ongegrond; 300 zijn er nog in behandeling.

Lullig voor de gedupeerden of hun verdiende loon? Een beetje van beide. Voor de grote schoonmaakactie werd de controle slechts steekproefsgewijs uitgevoerd. Daar hebben Amsterdammers handig gebruik van gemaakt. Voortaan is er elk half jaar een systematische controle. Reden voor de grote controle was de aanbesteding van de parkeerdiensten.