Onderzoek Holleeder wordt los behandeld van Passageproces

Holleeder verlaat de rechtbank in Haarlem met zijn advocaat, december 2014.
Holleeder verlaat de rechtbank in Haarlem met zijn advocaat, december 2014. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Het onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van Willem Holleeder bij twee liquidaties wordt losgekoppeld van het Passageproces. Dat heeft het Gerechtshof in Amsterdam vandaag bepaald. Wel zal Holleeder worden opgeroepen als getuige in dat proces.

Holleeder werd vorig jaar genoemd in verband met het Passageproces over een reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Hij wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor de moord op Thomas van der Bijl (2006) en Kees Houtman (2005). Holleeder werd daarvoor in december opgepakt en zit nog steeds vast.

Diens naam dook op in het Passageproces nadat de nieuwe kroongetuige Fred Ros een aantal belastende verklaringen had gegeven. Toch worden nu dus de liquidaties waar hij van wordt verdacht, apart behandeld.

Waar het Passageproces al jaren loopt, is de zaak rondom Holleeder volgens het hof nog in een ‘pril stadium’. Wel zal goed worden gekeken naar de informatie die getuigenissen in het proces tegen Holleeder kunnen opleveren; mogelijk kan die info ook worden gebruikt in het Passageproces. In die zaak zullen naast Holleeder 51 getuigen gehoord worden.