Regeringssoldaten bespuugd en geslagen in straten Donetsk

Foto Reuters

Bij een granaataanval op een trolleybus in Donetsk zijn gisteren zeker dertien mensen om het leven gekomen. De pro-Russische separatisten houden het Oekraïense leger verantwoordelijk voor de aanval. De regering in Kiev beschuldigt juist de rebellen. Op de plek van de aanslag sleepten rebellen een gevangen Oekraïense soldaat voor de woedende menigte. Sommige inwoners sloegen en schopten hem. Later werd nog een groep Oekraïense soldaten gedwongen langs de plek van de aanslag te lopen. De afgelopen weken is het geweld in het oosten van Oekraïne opgelaaid. Vorige week vielen ten zuidwesten van Donetsk bij een soortgelijke aanval op een bus dertien doden. Ook op de luchthaven van de stad is opnieuw gevochten. Het leger liet gisteren weten dat het zich heeft teruggetrokken uit de terminal, waar fel om is gestreden, maar wel nog andere delen van het kapotgeschoten vliegveld in handen heeft. Volgens de Verenigde Naties zijn er sinds april meer dan 4.700 burgers omgekomen.