Nu ook zelfrijdende auto’s in Nederland

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen in een zelfrijdende auto.
Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen in een zelfrijdende auto. Foto ANP / Marcel Antonisse

Ook in Nederland kun je binnenkort worden ingehaald door zelfrijdende auto’s op de openbare weg. Vandaag heeft de ministerraad een voorstel van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) goedgekeurd voor grootschalige testen op de openbare weg met zelfrijdende auto’s en vrachtwagens.

Tot nu toe waren zelfrijdende auto’s niet toegestaan in Nederland. De Rijksdienst Wegverkeer (RDW) krijgt de bevoegdheid om ontheffing te verlenen aan bedrijven die testen willen doen met auto’s en vrachtwagens die zichzelf (deels) zelf besturen. Dat kan met zelfrijdende personenauto’s, maar ook met vrachtwagens die op de automatische piloot in een zogeheten ‘treintje’ rijden.

Verenigde Staten en Singapore

In onder meer Verenigde Staten en Singapore zijn dergelijke proeven al langer bezig. De voorbereidingen voor testen in Nederland zijn al een tijd aan de gang. Zo werkt onderzoeksinstituut TNO samen met DAF, het Havenbedrijf Rotterdam en branchevereniging Transport en Logistiek Nederland aan een test met autonoom rijdende vrachtwagens later dit jaar. Ook de provincie Gelderland en de universiteit van Wageningen willen zelfrijdende voertuigen gaan testen.

Volgens autofabrikanten en bedrijven als Google, die de technologie verkopen, zijn zelfrijdende auto’s veiliger dan voertuigen die door mensen worden bestuurd. Ook kunnen autonome voertuigen waarschijnlijk zorgen voor een betere doorstroming.