Nog zorgen genoeg, maar raad steunt proef regelluwe zones

Meer vrijheid, minder regels voor ondernemers: de moeite waard om uit te proberen, vindt de raad. Maar er zijn nog zorgen. Begrijpelijke, zegt de wethouder.

Door

Ondernemers in de stad lijken de wind in de rug te hebben. De gemeenteraad stemde deze week in met een voorstel te gaan experimenteren met zogenoemde ‘freezones’, gebieden met minder regels voor ondernemers. Dit ondanks zorgen van enkele partijen, die vrezen dat die vrijheid ten koste zou kunnen gaan van omwonenden.

De regelluwe zones moeten een impuls aan buurten bieden, in eerste instantie aan gebieden met bovengemiddelde leegstand. Te denken valt aan het afschaffen van de exploitatievergunning – daaronder valt ook de terrasvergunning – en het ‘negatief bestemmen’: niet langer per pand een bestemming vaststellen, maar vooraf voor een straat bepalen wat er níét mag komen. Bijvoorbeeld: geen coffeeshops, maar verder mag alles. Dit zou zaken met mengformules, zoals winkel/horeca, kunnen helpen. Een onderneming als Hutspot kwam door haar mengformule in de problemen.

PvdA en CDA struikelden vooral over horeca in de ‘freezones’. Want: hebben de bewoners van de gebieden wel genoeg inspraak en hebben ze wel een stok achter de deur als ze willen klagen over – bijvoorbeeld – overlast? Ollongren zei in de raad de zorgen te begrijpen: natúúrlijk worden bewoners betrokken en er wordt momenteel onderzoek gedaan naar, onder andere, juridische gevolgen. PvdA en CDA stemden uiteindelijk wel in na de toezegging dat het definitieve plan nog voorgelegd wordt aan de raad.

Marja Ruigrok (VVD), initiatiefnemer van het voorstel, noemt de kritiek vooraf „angstgedrag”. Er zijn volgens haar genoeg middelen om ook in de pilotgebieden goed te handhaven: „Ik ben minder bang dat het tot meer opstootjes gaat leiden.”