NK Poetry Slam, Isaac Newton, Bram Vermeulen & VSB Poëzieprijs

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt. Het NK Poetry Slam, shortlist VSB Poëzieprijs, Isaac Newton, Hollandse dijken, Bram Vermeulen en veel meer.

Poetry Slam: ‘Het podium geeft poëzie weer bestaansrecht’

2301bbdaniellInmiddels is het de kortste weg voor een dichter naar een debuutbundel: het NK Poetry Slam. Drie succesvolle slammers over de weg van podium naar papier – of niet. ‘Poëzie blijft een contactsport.’
Door Diewertje Mertens. Lees meer.

2301bb poeziespecial logo

VSB Poëzieprijs: Geef ons humor en originaliteit

De ‘tolerante’ jury van de VSB Poëzieprijs 2015 moest kiezen uit 107 bundels en had een gelukkige hand van selecteren. Vijf sterke bundels bleven over.
Door Arie van den Berg. Lees meer.

En het nieuwe evangelie luidt: mainstream edgy

fortuin, arjen 8-2013 024Vroeger moest je per dag twee glazen rode wijn drinken om gezond te blijven, nu moet je een kwartiertje romanschrijven. Aldus onderzoeker James Pennebaker die uitvond dat schrijven helpt om je bloeddruk te verlagen, de kans op hartaanvallen vermindert en je beschermt tegen stress en eenzaamheid.
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Isaac Newton was de laatste der magiërs

2301bb dryNu pas is de schriftelijke nalatenschap van de achttiende-eeuwse natuurkundige geanalyseerd en hebben we een compleet beeld van hem. Zo blijkt hij behalve een ketter ook een alchemist te zijn geweest.
Rob van der Berg. Lees meer.

IS: Het islamitisch kalifaat – 6 miljoen inwoners – als werk in uitvoering

2301bbraqqaTwee Nederlandse journalisten inventariseren de opmars van IS. De een beschrijft hoe het Westen in 2012 ongeïnteresseerd in deze beweging was. De ander spreekt vooral met experts en bestudeert blogs.
Door Carolien Roelants. Lees meer.

Blader hier de hele Boekenbijlage door.