Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Nieuwe Saoedische koning belooft beleid Abdullah voort te zetten

De nieuwe Saoedische koning Salman tijdens zijn eerste speech.
De nieuwe Saoedische koning Salman tijdens zijn eerste speech. Foto AFP / HO / Saudi TV

De nieuwe koning van Saoedi-Arabië wil het beleid van zijn halfbroer, de vanochtend overleden Abdullah, voortzetten. Dat heeft Salman bin Abdul-Aziz Al Saud, kortweg Salman, vandaag gezegd tijdens zijn eerste speech op de nationale televisie.

“We zullen doorgaan met het juiste beleid, dat sinds de oprichting van Saoedie-Arabië wordt gevoerd.”

De 79-jarige Salman, een halfbroer van de overleden Abdullah (90 jaar), staat in principe bekend als minder hervormend dan zijn voorganger. Die richtte een universiteit op waar vrouwen en mannen tegelijkertijd lessen mochten volgen.

Regio in chaos

Salman verwees in zijn speech ook indirect naar de chaos in het Midden-Oosten, door de opkomst van de het kalifaat van de Islamitische Staat:

“De Arabische en de Islamitische naties hebben behoefte aan solidariteit en cohesie.”

IS heeft ongeveer een derde van Irak en Syrië in handen. Saoedi-Arabië is onderdeel van de coalitie die luchtaanvallen uitvoert op IS. De coalitie staat onder leiding van de Verenigde Staten.

Opvolging

Salman, aangesteld als opvolger door Abdullah zelf, had de afgelopen jaren de macht al grotendeels overgenomen door de ziekte van zijn halfbroer. Naar verluid is ook de bijna tachtigjarige Salman ernstig ziek: door beroertes werkt een van zijn armen niet meer, en hij zou dementerend zijn.

Volgende in de opvolgins lijn is de eveneens halfbroer van Abdullah en Salman, de 69-jarige Muqrin. Zij zijn alle drie zoon van de stichter van Saoedi-Arabië, Abdelaziz bin Saud (1876-1953).

Opvallend is dat Salman heel snel na zijn aantreden ook al een opvolger van zijn opvolger heeft benoemd: de 55-jarige Mohammed bin Nayef, de huidige minister van binnenlandse zaken. Hiermee lijkt de opvolging voor jaren geregeld. NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants is daar echter niet zo zeker van:

“De snelle benoeming suggereert dat het koningshuis de opvolging op orde heeft. Maar er gaan al jaren speculaties over een machtsstrijd onder de tweede generatie. De eventuele opvolging is zo op de lange termijn, dat het moeilijk te zeggen is of het daadwerkelijk geregeld is.”