Nederlandse navigator van gecrasht Ocean Race-schip ontslagen

Schipper Chris Nicholson (links) heeft zijn navigator, Wouter Verbraak (rechts), ontslagen. Verbraak was medeverantwoordelijk voor de crash van Vestas in de Volvo Ocean Race.
Schipper Chris Nicholson (links) heeft zijn navigator, Wouter Verbraak (rechts), ontslagen. Verbraak was medeverantwoordelijk voor de crash van Vestas in de Volvo Ocean Race. Foto EPA / Nic Bothma

Wouter Verbraak, de Nederlandse navigator die de Deense deelnemer aan de Volvo Ocean Race op een rif liet lopen, wordt vervangen. Dat maakte team Vestas vrijdag bekend.

Wouter Verbraak maakte het nieuws zelf ook wereldkundig op Facebook.

“Tot mijn grote verdriet moet ik melden dat ik te horen heb gekregen dat ik niet langer deel uitmaak van team Vestas.”

Crash

De Vestas liep eind november op een rif in de Indische Oceaan vlak bij de Cargados Carajos-eilanden, tijdens de tweede etappe van de race.

Verbraak zei tijdens een persconferentie begin januari dat hij een ernstige fout had gemaakt voorafgaand aan de crash: hij had onvoldoende ingezoomd op de elektronische kaart, waardoor hij de archipel Cargados Carajos niet op het scherm had gezien.

De beslissing om Verbraak te ontslaan is genomen na onderzoek van schipper Chris Nicholson “met welk team het beste de herstart in de Volvo Ocean Race kan worden aangevangen”. Vestas is van plan om in juni in Lissabon weer aan te haken in de race rond de wereld, met een gerepareerd schip. Wie de nieuwe navigator wordt, is nog niet bekend.

Zonder de Vestas vindt momenteel de derde etappe plaats van Abu Dhabi naar China. De finish van de race vindt plaats in het Zweedse Gotenburg.

Bekijk de beelden van de crash: