Merkel spreekt steun uit voor Renzi, wil Griekenland niet kwijt

Na een bilaterale top in Florence heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel haar steun uitgesproken voor de hervormingsplannen van haar gastheer, de Italiaanse premier Matteo Renzi. Ook zei Merkel te hopen dat Griekenland “deel zal blijven uitmaken van onze geschiedenis.”

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Italiaanse premier Matteo Renzi tijdens hun persconferentie vanochtend bij het beroemde beeld van David van Michelangelo in de Galleria dell'Accademia in Florence.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Italiaanse premier Matteo Renzi tijdens hun persconferentie vanochtend bij het beroemde beeld van David van Michelangelo in de Galleria dell'Accademia in Florence. Foto AFP/Alberto Pizzoli

Na een bilaterale top in Florence heeft bondskanselier Merkel haar steun uitgesproken voor de “erg ambitieuze” en “erg belangrijke” hervormingsplannen van haar gastheer, de Italiaanse premier Matteo Renzi.

Ze zei op een gezamenlijke persconferentie ook te hopen dat Griekenland, waar zondag een verkiezingsoverwinning wordt verwacht van de radicaal-linkse partij Syriza, “deel zal blijven uitmaken van onze geschiedenis.”

Inhoudelijk overleg in de Accademia

Merkel was gisteravond in Florence aangekomen, de stad waar Renzi tot maart vorig jaar burgemeester was. Toen hij de bilaterale top begin deze maand aankondigde, had Renzi half schertsend half in ernst gezegd dat hij Merkel meteen had uitgenodigd toen hij had gehoord dat ze maar één keer in Florence was geweest. Al die schoonheid brengt haar misschien op andere gedachten over het Europese bezuinigingsbeleid, zei Renzi.

Gisteravond speelde hij gastheer: hij leidde Merkel rond in het Uffizi-museum en had zelf de Vin Santo meegenomen voor een Toscaans diner in het prachtige Palazzo Vecchio. Vanmorgen was de Accedemia gesloten voor toeristen omdat Merkel en Renzi daar, aan de voeten van de beroemde David van Michelangelo, inhoudelijk overleg hebben gevoerd.

Goede onderlinge relatie

De relatie tussen de twee regeringsleiders is al geruime tijd goed. Twee jaar geleden, toen Renzi als jonge burgemeester van Florence de oude garde van de linkse Democratische Partij aan het uitdagen was zonder dat duidelijk was of hij daarmee succes zou hebben, had Merkel hem al uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek in Berlijn. Ook op de afsluitende persconferentie was de sfeer hartelijk. Renzi onderstreepte dat in Italiaanse ogen het Europese bezuinigingsbeleid op vier punten ten goede is bijgesteld:

  • Het investeringsplan dat Juncker als voorzitter van de Europese Commissie heeft gepresenteerd.
  • Het besluit van de Europese Commissie om de bestaande begrotingsregels iets flexibeler uit te leggen, waarop landen als Frankrijk, Italië en Spanje sterk hadden aangedrongen.
  • De kapitaalsinjectie in de Europese economie die Mario Draghi, de Italiaanse president van de Europese Centrale Bank gisteren heeft aangekondigd.
  • De koersval van de euro ten opzichte van de dollar, die Europese producten goedkoper maakt op de wereldmarkt.

Merkel had voordat ze gistermiddag uit Davos vertrok, gezegd: “Er zijn ook pogingen tot hervormingen in Italië. Eindelijk”. Op de persconferentie met Renzi, onder de grote beeld van David van Michelangelo, zei ze ervan overtuigd te zijn dat, ook al is het “een langdurig proces”, Renzi succes zal hebben met zijn hervormingsplannen. De Italiaanse premier, die deze maand veertig is geworden, zei dat hij heel het jaar niet naar de opiniepeilingen zou kijken, om ondanks tegenstand van verschillende kanten de aangekondigde hervormingen van onder andere arbeidsmarkt, bureaucratie en belastingen te kunnen doorzetten.