While you were sleeping... in Asia

Li Ka-shing slaat weer toe en legt 10 miljard pond neer voor O2

Shanghai's skyscrapers Shanghai World Financial Center (L), Shanghai Tower (R) and Jin Mao Tower (top) are seen at the financial district of Pudong in Shanghai in this March 29, 2014 file photo. Chinese companies are on a pace to cut capital spending by around 7 percent this year, the biggest annual reduction since the global financial crisis, deepening an economic chill. To Match Analysis CHINA-ECONOMY/INVESTMENT REUTERS/Carlos Barria/Files (CHINA - Tags: BUSINESS)
Shanghai's skyscrapers Shanghai World Financial Center (L), Shanghai Tower (R) and Jin Mao Tower (top) are seen at the financial district of Pudong in Shanghai in this March 29, 2014 file photo. Chinese companies are on a pace to cut capital spending by around 7 percent this year, the biggest annual reduction since the global financial crisis, deepening an economic chill. To Match Analysis CHINA-ECONOMY/INVESTMENT REUTERS/Carlos Barria/Files (CHINA - Tags: BUSINESS)

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij

Wat krijg je als je twee en drie optelt? Inderdaad de grootste. Dat moet de gedachte zijn van Li Ka-shing, de rijkste man van Azië, zijn. Hij wil voor tien miljard pond in contanten de Britse provider O2 kopen en fuseren met zijn eigen provider Three. Het resultaat is de grootste aanbieder van telefoondiensten en dataverkeer in Groot-Brittannië, schrijft de Financial Times op basis van twee anonieme bronnen.

Het is een drukke week voor de Hongkongse Li. Eergisteren kocht zijn drogisterijketen A.S. Watson de vijftig filialen van Dirx om ze samen te voegen met Trekpleister en Kruidvat. En weer een paar dagen daarvoor kocht Li voor 2,5 miljard Britse pond spoorwegbedrijf Eversholt Rail.

Het Spaanse Telefónica wil al geruime tijd van O2 af. Tot de kerst onderhandelden de Spanjaarden met BT, maar dat leverde geen resultaat op. Daarna zijn de gesprekken met Hongkong begonnen.

Een combinatie van O2 rn Three zou een marktaandeel van 41 procent krijgen ofwel 31 miljoen abonnees. Ter vergelijking: provider EE heeft een marktaandeel van 32 procent en Vodafone 24 procent. Voor consumenten voorspelt de deal weinig goeds, denkt de FT. Hoe minder providers er zijn, hoe makkelijker het is om de prijzen op te krikken, redeneert de krant.

Een nieuwe koning, hetzelfde oliebeleid

Het overlijden van de Saoedische koning Abdullah zal geen gevolgen hebben voor het oliebeleid van het grondstofrijke land. Dat schrijft The Wall Street Journal in een haast instant-analyse.

Saoedi-Arabië zal gewoon doorgaan met het pompen van grote hoeveelheden olie. Juist doordat het land de productie niet aanpast op de dalende vraag is de olieprijs de afgelopen maanden met 55 procent gekelderd.

Voor Saoedi-Arabië maakt een lage prijs niet zoveel uit. Het land heeft zulke grote reserves en de productiekosten zijn zo laag dat zelfs met lagere prijzen het nog steeds rendabel is olie te produceren. Voor olieproductie in moeilijke omstandigheden - zoals diep in zee - is dat niet het geval. Zo wint Saoedi-Arabië toch.

Een olie-expert zegt in The Wall Street Journal dat er alles aan gedaan wordt om de indruk te wekken dat de machtsoverdracht van de overleden Abdullah naar kroonprins Salman soepel verloopt. Toen Abdullah twee weken geleden in het ziekenhuis werd opgenomen was het Salman die een toespraak op televisie hield, zegt Amy Myers Jaffe van de University of California. Daaruit kan je concluderen dat het huidige beleid voorgezet wordt, zegt ze.

Crisis bij Founder Securities in China: hun baas is zoek

Details zijn schaars, maar het is duidelijk dat er iets duisters aan de hand is bij Founder Securities, een Chinese aandelenhandelaar die een joint-venture heeft met de gerenommeerde Zwitserse bank Credit Suisse. Dat schrijft persbureau Bloomberg.

Topman Lei Jie is spoorloos verdwenen. Hij nam op 12 januari ziekteverlof op en niemand heeft sindsdien nog iets van hem gehoord. Tegelijkertijd is Founder in een enorm conflict verwikkeld met een grote aandeelhouder. De aandeelhouder verdenkt directeuren van Founder ervan zich schuldig te hebben gemaakt aan handel met voorkennis en het verduisteren van staatsbezit.

Een paar jaar geleden zei de Aziatische topman van Credit Suisse nog dat de samenwerking met Founder cruciaal was in de groeistrategie van de Zwitsers. Nu is het de vraag of Credit Suisse ook meegezogen wordt in dit Chinese schandaal.