Leinders voor altijd verbannen uit het wielrennen

Als arts van de wielerploeg van de Rabobank wordt Geert Leinders gestraft voor de heersende dopingpraktijken. Een levenslange schorsing.

Geert Leinders.
Geert Leinders. Foto AFP

Voormalig Rabo-arts Geert Leinders (57) mag wereldwijd nooit meer een functie binnen de sport bekleden. De Belg wordt ervan beschuldigd dat hij verboden middelen in bezit had, die verhandelde en die toediende aan wielrenners. Ook wordt hem verweten dat hij het dopinggebruik toedekte.

De beschuldigingen komen van de Amerikaanse, Deense en Nederlandse antidopingagentschappen die hem de wereldwijde schorsing hebben opgelegd. Uit getuigenissen onder ede van onder meer voormalig Raborenners Michael Rasmussen en Levi Leipheimer blijkt dat de ploegarts hen hielp bij dopinggebruik, ook met bloed van hun familieleden. Volgens Rasmussen heeft ook Michael Boogerd zich hieraan schuldig gemaakt.

Directeur Herman Ram van de Nederlandse dopingautoriteit is vooral dat gebruik van het bloed van familieleden opvallend. „Door een aantal renners is dat verklaard. Dat is vrij uniek, ik ken geen andere wielerploeg waar dat gebeurde.” Ook in het boek Bloedbroeders uit 2013 komt dit gebruik aan de orde.

Naar aanleiding van het rapport heeft wielerunie UCI gisteravond de eigen arts en medisch adviseur Mario Zorzoli op een zijspoor gezet. Volgens getuigenverklaringen zou Zorzoli in de Tour de France van 2006 met Leinders hebben samengewerkt, bijvoorbeeld om dopingtesten in de doofpot te stoppen of om ‘oorzaken’ van verdachte bloedwaarden te achterhalen. Daarmee zou Zorzoli de indruk willen wekken, vooral bij de coureurs en stafleden, dat de wielerunie het dopingvraagstuk doelmatig bestreed.

„Alle geneesheer beschouw ik mezelf als onschuldig”, reageerde Leinders zelf gisteren bij de NOS. Uit de wielersport was hij al. Begonnen in de jaren tachtig bij de ploeg van ‘Zotte Polle’ De Baeremaeker, dan Panasonic van Peter Post, en sinds 1996 bij de Raboploeg van Jan Raas en later Theo de Rooij, waar hij lang ook directielid is. „De mooiste jaren van mijn leven”, vertelt hij in 2011.

Het is niet duidelijk of de voormalig ploegarts, wiens naam opdook in het Amerikaans onderzoek naar doping in 2012, in beroep gaat tegen de straf. „Wielrennen is een afgesloten hoofdstuk voor de heer Leinders. Over de zaak hebben we nu verder geen nieuws over bijvoorbeeld een eventueel beroep. Daarvoor willen we eerst met Leinders overleggen”, aldus zijn advocaat Kristof de Saedeleer.

Nadat hij in 2009 stopte als ploegarts bij Rabobank volgde Leinders een studie cultuurwetenschappen, om in 2011 terug te keren in de wielersport bij de Britse topploeg Sky. Een jaar later, tijdens de door Sky-kopman Bradley Wiggins gewonnen Tour de France, werd de ploegarts door manager David Brailsford op non-actief gesteld, na publicaties over zijn dopingverleden bij de Raboploeg. Begin 2013 werd hij door de Belgische wielerbond gehoord en stelde het pakket in Leuven een strafrechtelijk onderzoek in.