Koning Abdullah van Saudi-Arabië begraven

Een menigte heeft zich verzameld rond het graf van koning Abdullah van Saudi-Arabië op de Al Oud begraafplaats in Riyad.
Een menigte heeft zich verzameld rond het graf van koning Abdullah van Saudi-Arabië op de Al Oud begraafplaats in Riyad. Foto AFP/Mohammed Mashhur

Koning Abdullah bin Abdel Aziz al-Saud van Saudi-Arabië is vanmiddag begraven. De ceremonie op de Al-Oud begraafplaats in de hoofdstad Riyad was eenvoudig, naar lokale gebruiken. Bij de uitvaart waren verschillende staatshoofden uit het Midden-Oosten aanwezig.

Koning Abdullah overleed gisteravond op 90-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking. Naar islamitisch gebruik werd de koning zo snel mogelijk begraven, onder een witte grafsteen zonder opschrift. Volgens het wahabisme, een fundamentalistische en conservatieve stroming van de Islam die in Saudi-Arabië wordt aangehangen, zijn opzichtige uitingen van rouw of verdriet zondig. Op de begraafplaats zijn tevens voorgangers en halfbroers van Abdullah begraven.

Enkel staatshoofden uit het Midden-Oosten

Bij de uitvaart waren onder andere de Turkse president Erdogan, Koning Abdullah II van Jordanië en de Egyptische premier Ibrahim Mahlab aanwezig. Ook de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, de emirs van Koeweit en Qatar, de president van de Verenigde Arabische Emiraten en de Pakistaanse premier gaven acte de présence.

Foto AFP

De Turkse president Erdogan arriveert in Riyad voor de begrafenis van koning Abdullah. Foto AFP

Voor staatshoofden van buiten het Midden-Oosten was het gezien de snelle ceremonie lastig aanwezig te zijn. De Nederlandse regering heeft de regering van Saudi-Arabië gecondoleerd met het overlijden van de koning. Namens de Verenigde Staten zal vice-president Joe Biden binnenkort naar de oliestaat afreizen, net als prins Charles namens Groot-Brittannië.

De Britse koningin Elizabeth is door het overlijden van koning Abdullah nu de oudste levende vorst ter wereld.

Lees hier de necrologie van koning Abdullah: Hervormingen én stokslagen (€).