Kenny B., Surinaamse ‘André Hazes’

Op zijn 53ste breekt de Surinaamse zanger Kenneth Bron, alias Kenny B., door in Nederland. „De muziek begrijpt mij.”

foto catharina gerritsen

Sommige luisteraars noemen hem op basis van zijn nummer Als je gaat al de Surinaamse André Hazes. Zelf noemt Kenny B. – eigenlijk Kenneth Bron genaamd – de muziek die hij maakt Nederlandse reggae. Na diverse nummer-1-hits in zijn vaderland Suriname wil hij op 53-jarige leeftijd ook het Nederlandse publiek voor zich winnen.

Onlangs kwam zijn eerste Nederlandstalige single Als je gaat uit en zijn album is in de maak. Dat allemaal omdat de zanger in 2014 een contract tekende bij het Nederlandse platenlabel Top Notch. Een label dat eerder artiesten als Typhoon, The Opposites en Gers Pardoel aan zich bond. Maar: wie is Kenny B. eigenlijk?

Kenny B. is een man wiens grote liefde de naam ‘muziek’ draagt. Toen hij 28 jaar oud was, ruilde hij Suriname in voor een asielzoekerscentrum in Nederland. Aanvankelijk verhuisde hij hierheen omdat zijn zieke ex-vrouw hier betere zorg zou krijgen. Omdat de zanger dacht in Nederland meer ontwikkelingsmogelijkheden te hebben met betrekking tot zijn muziek, besloot hij er te blijven.

Dat betekende niet dat hij direct fulltime met zijn passie bezig kon zijn. Jarenlang werkte hij in verschillende fabrieken. In het weekend maakte hij zijn nummers. „Ik deed het allebei maar half en ik moest op den duur een keuze maken. Dus koos ik ervoor de armoede in te duiken en voor de muziek te kiezen.”

Een leven in een eenvoudig huis in Tilburg volgde. De zanger stak al zijn geld in zijn nummers en dat resulteerde zeven jaar geleden in een eerste hit in Suriname, genaamd A sama de (Jij daar). Vanaf dat moment bracht hij verschillende Surinaamse en Engelstalige liederen uit en Kenny verwierf een plaats in de hitlijsten in zijn vaderland. Zijn droom kwam uit. Vanaf zijn achtste wilde de artiest zijn levensonderhoud al met muziek kunnen bekostigen. Hij schoot als kind zelfs – bij wijze van offer – een vogel uit een boom met de hoop een goede zangstem te krijgen van God.

Of het offer er daadwerkelijk aan bijdroeg dat hij zijn brood met muziek kan verdienen, weet niemand. Feit is dat hij inmiddels regelmatig wordt gevraagd voor optredens in zowel Nederland als Suriname. Toch bleef een echte doorbraak in het land waarin hij woont uit.

Die doorbraak moet nu plaatsvinden met het album dat hij maakt in samenwerking met Top Notch. Platenbaas Kees de Koning benaderde Kenny vorig jaar zelf na een vakantie in Suriname waar hij regelmatig in aanraking kwam met zijn muziek.

Uiteindelijk vroeg De Koning aan Kenny of hij een aantal van zijn Surinaamse nummers in het Nederlands wilde vertalen. Kenny schreef twee volledig nieuwe nummers – in het Nederlands – en daarmee sleepte de zanger een platencontract binnen.

In maart komt het nieuwe nummer van Kenny B. genaamd Parijs uit en zijn album verschijnt zoals het er nu naar uitziet in april. Op dat album zal onder meer een duet met zanger Jayh staan. Kenny is enthousiast over het feit dat zijn carrière in Nederland op gang komt. Verbaasd is hij – kijkend naar zijn harde werken – echter niet. „Het meest normale voor mij is de muziek. Daar kom ik tot rust. De muziek begrijpt mij en ik begrijp de muziek.”

De Surinamer vindt dat hij gezien zijn verleden ver is gekomen. Dat komt naar eigen zeggen omdat hij zijn kansen pakt.

Kenny ziet de wereld als een televisiescherm met ruis. „Sommige puntjes in die ruis zijn kansen. In die wirwar van puntjes moet je jouw kansen zien te vinden.”