Job of the day

Jij zoekt naar dé ideale positie op de fiets

epa04410238 Dutch Giant-Shimano team competes in the women's team time trial of the UCI Road World Championships in Ponferrada, northern Spain, 21 September 2014. The UCI Road World Championships run until 28 September 2014. EPA/JAVIER LIZON
epa04410238 Dutch Giant-Shimano team competes in the women's team time trial of the UCI Road World Championships in Ponferrada, northern Spain, 21 September 2014. The UCI Road World Championships run until 28 September 2014. EPA/JAVIER LIZON

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Bikefitting specialist
Bedrijf: Shimano
Wat opvalt aan de vacature: je werkt met klanten die graag een fiets op maat willen

Wat doe je dan eigenlijk?

Zadel op de goede hoogte, het stuur en de pedalen op de juiste afstand. Dé ideale fiets, hoe ziet die er eigenlijk uit? Jij weet het. Of je weet in ieder geval hoe je bepaalt wat de ideale fiets voor iemand is. Dat doe je in het Research and Education Center van bikefitting.com in Sittard. Je ontvangt daar fietsers van alle niveaus, van recreant tot profwielrenner, bijvoorbeeld de Nederlandse MTB-selectie. Met de apparatuur in het onderzoekscentrum meet je lichaamsmaten, pedaaltechnieken en het bewegingspatroon van de fietser. “Bikefitting gaat echt om de ideale positie op de fiets”, zegt Albert van Piekeren, Recruiter bij Shimano.

Ook voer je onderzoek uit naar mogelijke verbeteringen van producten van bikefitting.com en Shimano en train je fietsdistributeuren en andere bikefitters in verschillende landen. Zo praat je met productontwikkelaars in Japan (ongeveer één keer per jaar) of leg je distributeurs in verschillende Europese landen (ongeveer één keer per maand) uit hoe ze jouw meetinstrumenten moeten gebruiken. Dat doe je overigens niet alleen, vaak reis je samen met een collega.

Wat voor collega moet je zijn?

Je hebt iets met fietsen. Binnenbeenlengte, krachtverdeling op de pedalen, stuurhoogte. Jij weet waar dit over gaat en wat voor invloed het heeft. Je hebt dus bijvoorbeeld een achtergrond in de fysiotherapie of bewegingstechnologie. En bij voorkeur ben je wel eens met een wielerploeg mee geweest, professioneel of amateur, als ondersteuning of als fietser zelf. “Dan voel je echt aan hoe je het beste op een fiets kan zitten”, zegt Van Piekeren. Bij Shimano kom je te werken in een team met zes collega’s.

Waarom zoeken ze iemand?

Shimano zoekt een aanvulling naast de huidige onderzoeker. Die kan wat extra mankracht en ervaring gebruiken. Jullie moeten echt samen een team gaan vormen.

Wat verdient dat?

‘Een marktconform salaris’, is het enige wat Van Piekeren hierover kan zeggen. Je krijgt trouwens geen fiets van de baas, maar wel korting op Shimanoproducten.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Het bedrijf maakt winst.


En om dat zo te houden, is het continu op zoek naar nieuwe producten en diensten. Dat betekent dat jouw functie ook niet jarenlang hetzelfde zal blijven. Maar je werkt wel in Zuid-Limburg. Maar dat is the bright site of life, zeggen ze zelf dan.