Islamitische Universiteit Rotterdam onder verscherpt toezicht geplaatst

De Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) staat onder verscherpt toezicht van de onderwijsinspectie. Ook doet de NVAO, de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie, onderzoek naar de kwaliteit van opleidingen van de universiteit.

Studenten van de Islamitische Universiteit Rotterdam (archieffoto).
Studenten van de Islamitische Universiteit Rotterdam (archieffoto). Foto ANP / Robert Vos

De Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) staat onder verscherpt toezicht van de onderwijsinspectie. Ook doet de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie NVAO onderzoek naar de kwaliteit van opleidingen van de universiteit. Dat schrijft minister Bussemaker (Onderwijs) aan de Tweede Kamer.

In het onderzoek wordt gekeken naar de manier waarop de universiteit haar visie op “burgerschap en sociale integratie” in het onderwijs integreert. Als het onderzoek aanleiding geeft tot ingrijpen, zal Bussemaker “niet aarzelen dat te doen”.

Ophef over de rector

Vorig jaar ontstond ophef over rector Ahmet Akgündüz die anti-westerse en ondemocratische opvattingen zou hebben geuit. Hij beloofde beterschap, maar volgens Bussemaker ging hij opnieuw in de fout door zich op Facebook negatief uit te laten over Turks-Nederlandse kandidaten voor het Europees Parlement.

Bussemaker zegt dat haar vertrouwen in het IUR-bestuur beschaamd is. Juridisch kan ze weinig doen, omdat het om een niet-bekostigde instelling gaat. Wel heeft Bussemaker de inspectie gevraagd de IUR zeker twee keer te bezoeken. Een toekomstig wetsvoorstel moet ook niet-bekostigde instellingen kunnen aanpakken als deze de basiswaarden van de democratische rechtsstaat ondermijnen.

Lees ook in NRC Handelsblad (€): Ze hebben liever geïndoctrineerde imams, over imamopleidingen in Nederland.