IFFR, tegenbeweging R>>Eject en Rembrandt schilderen

Het Rijksmuseum in Amsterdam organiseert elke zaterdag workshops over de schilderkunst van Rembrandt voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar.
Het Rijksmuseum in Amsterdam organiseert elke zaterdag workshops over de schilderkunst van Rembrandt voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Screenshot Youtube.com

Weekend, weekend, weekend. Het Internationaal Film Festival is in Rotterdam in volle gang, in het Rijksmuseum kun je je kinderen leren hoe Rembrandt met verf werkte en dan hebben we het nog niet eens gehad over een wetenschappelijk festival over geluid in Maastricht.

GAAN // Internationaal Film Festival Rotterdam

t/m 1 februari, diverse locaties, Rotterdam

In Rotterdam is afgelopen woensdag de 44e editie van het Internationaal Film Festival Rotterdam begonnen. Duizenden filmliefhebbers kunnen tot en met 1 februari zich in het rode pluche nestelen in het donker. Nieuw dit jaar is IFFR Live: vijf geselecteerde films worden simultaan met de première in Rotterdam in zalen in andere steden in andere landen (!) vertoond: o.a. Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk doen mee. Tegelijkertijd kunnen bezoekers na afloop meedoen met een Q&A-sessie voor vragen en antwoorden over de film.

Lees hier welke films de NRC-filmredactie aanraadt: o.a. Melody, Charlie’s Country en Girlhood. Bekijk ter voorbereiding ook het blokkenschema.

KIJKEN // Black Coal

in diverse bioscopen te zien

Nu we het toch over films hebben: een film die al even in diverse filmhuizen draait, maar zeker niet minder de moeite waard is om bijvoorbeeld dit weekend te gaan zien: Black Coal. Op een dag duiken op diverse plekken in dezelfde Chinese provincie tussen het kolen op de lopende band lichaamsdelen op. Een voet, een arm. Wat kan hier aan de hand zijn? En hoe zijn al deze verschillende lichaamsdelen tegelijk op zoveel verschillende plekken terecht gekomen? En dan dit: jaren na de onopgeloste moordzaak worden er weer lichaamsdelen gevonden. Deze spannende thriller van regisseur Diao Yinan toont een schijnbaar eeuwig koud en guur China waarin je mensen met schaatsen beter niet kunt vertrouwen.

GAAN // R>>Eject schaduwfestival IFFR

t/m 31 januari, Hofplein 20, Rotterdam

Gestart door poppodium Roodkapje en ooit begonnen als ‘tegenbeweging’ van het IFFR in 2003, is R>>Eject nu uitgegroeid tot een volwaardig festival waar jong talent uit de film, muziek, kunst en performance terecht kan. Verbreding en verdieping van en een aanvulling op het filmaanbod en randprogrammering van IFFR zijn de sleutelwoorden van R>>Eject, dat dit jaar ‘Radicals’ als thema heeft.

De achtste editie is net begonnen vanuit de tijdelijke dependance die Roodkapje heeft opgezet aan het Hofplein, en heeft speciale aandacht voor de relatie tussen muziek en film. Denk aan vj’ing, muziekvideo’s, video-installaties, interactieve video’s, viral clips en film-scapes. R>>Eject voorziet ook de hongerige mensen op locaties als de Burgertrut, de Soylentbar en de Limobar. Doe vooral de Tour du Casque (elke avond), waarbij je met een speciale helm op, ontworpen door Ruben Baltussen, films kunt kijken terwijl je door WORM loopt. Bekijk het volledige programma.

GAAN // Sonic Science Festival

t/m 28 januari, Maastricht, gratis toegankelijk

Geen wetenschap zonder afbeeldingen en grafieken, zegt het Sonic Science Festival, een initiatief van de Universiteit van Maastricht, en dat dit weekend begint. Maar laten we ook niet de oren vergeten: biologen nemen geluiden van dieren op en artsen luisteren naar het lichaam. Kortom: dingen omzetten in geluid zodat we er iets van kunnen leren. Wat daar het nut van is onderzoekt het Sonic Science Festival. Denk aan lezingen, demonstraties, workshops, concerten en een kleine tentoonstelling. Zo geeft geluidenexpert Herman Meeuwsen vanavond een presentatie over hoe hij de geluiden voor natuurfilm De Nieuwe Wildernis opnam. Bekijk het volledige programma.

DOEN // Net als Rembrandt schilderen

elke zaterdag t/m 27 juni van 14-16u (dagelijks in vakantieperiodes), Rijksmuseum Amsterdam, kinderen van 6-12 jaar, €10

Net zo schilderen als Rembrandt? Dat kan tijdens één van de kinderworkshops die het Rijksmuseum organiseert. In ‘Ruw schilderen met Rembrandt‘ krijgen kinderen les over de soorten verf die Rembrandt gebruikte, maar ook wat het effect is van zijn beroemde lichtinval. Alvast een tip voor volwassenen: vanaf 12 februari start een retrospectief van Rembrandt, met schilderijen uit musea van over de hele wereld: