Het Draghi-effect: AEX voor het eerst in jaren boven de 450 punten

De bronzen stier, een symbool voor een stijgende markt, voor de deur van de Amsterdamse beurs.
De bronzen stier, een symbool voor een stijgende markt, voor de deur van de Amsterdamse beurs. Foto ANP / Evert Elzinga

De AEX profiteert ook vandaag nog van het besluit van de ECB om de geldkraan de komende anderhalf jaar open te zetten. De Amsterdamse beursindex heeft voor het eerst sinds juni 2008 een stand boven de 450 punten bereikt.

De AEX opende 1,1 procent hoger ten opzichte van de slotkoers van gisteren op een stand van 452,50 punten. De index schommelt sindsdien rond die stand. Ook in de andere Europese landen gaan de beurzen er flink op vooruit.

De Europese Centrale Bank besloot gisteren in ieder geval 1.140 miljard euro in de economie pompen: een bedrag van 60 miljard per maand, tot minimaal september volgend jaar. Het bedrag gaat grotendeels naar het opkopen van staatsleningen.

De rentes op de die staatsleningen - die al bijzonder laag stonden - gingen vrijdag verder omlaag. De rente op Nederlandse leningen voor tien jaar zakte naar het ongekend lage niveau van 0,45 procent. De vergelijkbare Duitse rente bereikte met 0,37 procent eveneens een nieuw diepterecord. Franse tienjaarsobligaties bieden nog maar een rendement van 0,5 procent, terwijl de Spaanse en Italiaanse rente is gedaald naar 1,3 en 1,5 procent.

De koers van de euro daalde in de ochtend ook verder omlaag ten opzichte van de dollar. Voor een euro moet nu ongeveer 1,126 worden neergelegd, het laagste niveau sinds september 2003. Tijdens het voorjaar van 2014 noteerde de Europese munt nog op bijna 1,40 dollar.

Lees ons liveblog over het ECB-besluit na: ECB zet geldpers aan - euro en rente daalt, maar ‘hervormen blijft nodig’.