Hennis: het dreigingsniveau rond de VN-basis in Mali is verhoogd

Minister Hennis (Defensie, VVD) bezoekt de VN-missie in Mali in oktober vorig jaar.
Minister Hennis (Defensie, VVD) bezoekt de VN-missie in Mali in oktober vorig jaar. Foto ANP / Evert-Jan Daniëls

Het dreigingsniveau rond de VN-basis in Gao in Mali, waar veel Nederlandse militairen zijn gelegerd, is verhoogd. In het gebied is de dreiging “significant”, zei minister Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) vandaag, schrijft persdienst ANP. “Het is er onrustig.”

Minister Hennis:

“Dat betekent ook dat we zo nu en dan moeten optreden.”

Deze week voerden Nederlandse Apache-helikopters een luchtaanval uit op rebellen in Mali. Dat was in lijn met het mandaat van de VN: blauwhelmen mogen geweld gebruiken om burgers en militairen te beschermen. De dag erna werd tegen de VN-missie gedemonstreerd.

Gao ligt in het noorden van Mali.

vrede herstellen

De VN-basis in Gao in Mali is twee weken geleden voor het eerst sinds mei beschoten met raketten. De projectielen kwamen volgens Defensie vorige week buiten het kamp neer en hebben geen schade aangericht. Buiten de basis werden twee inslagpunten gevonden.

Aan de VN-missie nemen 450 Nederlandse militairen deel. De meesten zitten in Gao. Ze verzamelen en analyseren informatie voor de VN-missie Minusma, die de veiligheid en stabiliteit in Mali moet herstellen. Op het kamp in Gao sliepen de Nederlanders eerst maandenlang in tenten. Inmiddels zijn er containers geplaatst die extra bescherming bieden.