Opinie

Hé spacekabouter, Dozzy is in 't land

Rolinde Hoorntje spot trends en geeft tips. Deze week: het succes Dozzy. ‘Muziek voor bergwandelaars en Berghainbeukers.’

Er is veel veranderd sinds Gigi d’Agostino het boegbeeld voor dance in Italië was. Het land van Eurotrance, haarlakstekels en bijenzonnebrillen bracht ook intelligentere vormen van dansmuziek voort. Technovernieuwers komen tegenwoordig niet alleen uit Detroit of Berlijn, maar ook uit Rome.

Donato Scaramuzi was zo klein dat hij door zijn moeder ‘Dozzy’ werd genoemd. Hij staat bekend als grondlegger van diepe, hypnotiserende techno. Iets tussen techno en ambient, tussen tribal en klankschaalmuziek.

Is techno niet altijd hypnotiserend? Zo is het misschien wel bedoeld, maar of dat in de vorm van een beukende kale vierkwartskick gaat of met wat meer couleur sonal, maakt nogal uit. Dozzy borduurt voort op de minimale verschuiving in drumpatronen van minimal, maar versterkt het hypnotiserende effect daarvan met galmende trage synths.

Zijn eerste ep’s bracht hij uit op lokale labels als Elettronica Romana in 2004. Maar hij brak pas door bij het grote publiek met album Voices from the Lake, samen met landgenoot Neel (Giuseppe Tillieci) in 2012. We horen knisperverse dauw, krekelgetsjirp, en onderwaterbubbels bovenop tribale percussie. Het effect: dieper in trance dan na een marathon Derek Ogilvie kijken. Het is muziek voor bergwandelaars en Berghainbeukers, voor natuurliefhebbers en spacekabouters. Het album werd een instant klassieker die in een adem met Selected Ambient Works ’85-92 van Aphex Twin werd genoemd.

Met opvolger Donato Dozzy's Plays Bee Mask (2013), trok Dozzy nog verder de natuurweides in. Het is bergbeekjesmuziek die niet zou misstaan in de wachtkamer van een natuurgeneeskundig centrum.

Zweeftechno kreeg snel gevolg. De Zweedse Abdulla Rashim, raakte geïnspireerd nadat hij een dj-set van Dozzy had gehoord. „Alles wat Dozzy doet, benadert perfectie”, vertelde Rashim deze zomer aan DJ Broadcast. Dj Mirella Kroes vernoemde haar kat naar de Italiaanse producer, Rotterdammer Benny Rodrigues is al jaren fan.

Dozzy kwam op een goed moment, toen minimal op zijn einde liep. Zijn vollere sound paste perfect in de bosrand van het Japanse festival Labyrinth waar hij sinds 2008 een vaste gast is. Maar zijn grote doorbraak kwam pas in 2012. En daarom is het jammer dat de voorganger van het Voices of the Lake album-zo weinig deed. Dus verscheen er dit jaar een heruitgave van de twee Aquaplano ep’s die Dozzy maakte met landgenoot Nuel rond 2008. De muziek is hoekiger en meer op de dansvloer gericht. Perfect voor hun eerste dj-optreden ooit, vanavond in Amsterdam. Want voodootechno hoor je nu vaker, maar niemand is de kunst van het tribal trancen meer meester dan 2 Unlimited, eh, Dozzy zelf.