Grieks Syriza bedreigt de euro niet

Illustratie Marian Kamensky

Al in 2012 hadden de Grieken een overschot op de begroting en toch dralen de geldschieters. Anders dan de  Nederlandse zusterpartij SP, ziet Syriza een toekomst voor Griekenland binnen de eurozone, betoogt Bas Eickhout.

Griekenland staat op het punt om het roer om te gooien. De kans is groot dat na zondag Syriza het stokje overneemt van de christendemocraten en sociaaldemocraten die het land sinds het einde van de militaire junta hebben bestuurd. Als we mainstream politici en media moeten geloven, is dat vreselijk eng en een bedreiging voor de euro. In werkelijkheid biedt Syriza de Grieken enige hoop op verandering en ook de rest van de eurolanden een niet te missen kans om de muntunie te versterken.

Europese Commissie-voorzitter Juncker hoopt dat de verkiezingen „bekende gezichten in Athene” opleveren. De Volkskrant omschreef Syriza recentelijk nog als een „radicaal-linkse en eurosceptische alliantie”. Dit soort angst en miskwalificatie van Syriza past in het misleidende beeld dat het voortbestaan van de euro en de EU baat zouden hebben bij de voortzetting van het gefaalde beleid van de middenpartijen. Die hebben  van corruptie, nepotisme en onverantwoordelijk financieel beleid gemeengoed gemaakt. Bovendien zijn deze partijen in Europa de architecten van de weinig succesvolle aanpak van de Europese schuldencrisis. Winst voor Syriza is geen bedreiging voor de euro, of voor de Europese Unie. Anders dan haar Nederlandse zusterpartij SP, ziet Syriza alleen een toekomst voor Griekenland binnen de eurozone. Het inwilligen van de Europese wensen van Syriza zou de eerste stap kunnen zijn om Europa van het primitieve dogma van schuld en boete te bevrijden. Dat gaat de belastingbetaler in eerste instantie geld kosten. Maar het alternatief is een doodlopende weg voor de euro. De prijs daarvan is vele malen hoger, en gaat verder dan geld alleen.

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘Grieks Syriza bedreigt de euro niet’ (€)