Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Gerechtshof VS gaat toch kijken naar executiemethode Oklahoma

Het hoger gerechtshof in de VS gaat toch kijken naar de executiemethode die is gebruikt bij doodvonnissen in Oklahoma.
Het hoger gerechtshof in de VS gaat toch kijken naar de executiemethode die is gebruikt bij doodvonnissen in Oklahoma. Foto AFP / Jim Watson

Er komt toch een onderzoek naar de executiemethode die is gebruikt bij een gevangenis in de Amerikaanse staat Oklahoma. Waar het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten vorige week nog oordeelde dat de werkwijze gewoon mocht worden gebruikt, wil de hoogste rechter de methode nu alsnog nader onder de loep nemen.

Het verzoek om de executiewijze nader te bekijken komt van drie mannen die in Oklahoma ter dood veroordeeld zijn. Het gerechtshof gaat nu onderzoeken of de gebruikte methode niet te wreed en ongebruikelijk is en daarom in strijd is met de Amerikaanse grondwet, zo meldt persbureau Reuters vanavond.

Het debat over de executies in Oklahoma komt nadat de strafvoltrekking van de ter dood veroordeelde Clayton Lockett compleet mislukte. Bij die poging overleed Lockett namelijk niet meteen, maar begon hij eerst te kronkelen, naar adem te happen en te mompelen. Pas na ongeveer drie kwartier stierf Lockett als gevolg van een hartaanval.

Bij de omstreden executiemethode wordt gebruik gemaakt van het verdovingsmiddel Midazolam. Er wordt echter in twijfel getrokken of dit middel de ter dood veroordeelde voldoende verdooft. Na de uitspraak van vorige week werden in Oklahoma en in Florida meteen twee doodstraffen voltrokken.