Extra veiligheidsmaatregelen rondom Klassieker

Het afgebrande supportershome van Ajax. Op de achtergrond de Amsterdam Arena.
Het afgebrande supportershome van Ajax. Op de achtergrond de Amsterdam Arena. Foto ANP/Evert Elzinga

De gemeente Amsterdam neemt extra veiligheidsmaatregelen rondom de voetbalwedstrijd Ajax-Feyenoord van aankomende zondag. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan gezegd tegen de Amsterdamse zender AT5. Aanleiding is de brand die vannacht het supportershome van Ajax verwoestte.

Vanochtend bleek dat het pand aan de noordkant van de Amsterdam Arena volledig verloren is gegaan. Gezien de timing van de brand wijzen veel Ajax-supporters naar de aanhang van de aartsrivaal Feyenoord die de brand zou hebben aangestoken. Van der Laan vindt het voor beschuldigingen nog te vroeg:

“Het is niet onwaarschijnlijk dat er sprake is van brandstichting, maar je moet nooit uitspraken doen over de daders. We weten welke gevoelens er leven, dus treffen we nog meer maatregelen dan we normaal doen.”

Oproep oud-Ajacieden

Welke extra maatregelen de burgemeester neemt wilde burgemeester Van der Laan niet bekend maken. Komende maandag, de dag na de Klassieker, staat een overleg op het programma over een tijdelijke oplossing voor de harde kern van Ajax. Mogelijk verspoedigt de brand ook de verhuizing van het supportershome van de noordkant naar de zuidkant van het stadion. Over de verhuizing wordt al jaren gesproken, maar een ondernemer houdt de plannen tegen. Op 3 april komt de zaak voor de Raad van State.

Als reactie op de brand, waarbij veel parafernalia van Ajax verloren zijn gegaan, riep voormalig Ajax-speler Klaas-Jan Huntelaar vandaag op twitter andere ex-Ajacieden op om nieuwe gesigneerde shirts op te sturen naar de supporters. Onder andere Urby Emanuelson en Hedwiges Maduro reageerden positief.

Twitter avatar KJ_Huntelaar Klaas Jan Huntelaar Lopend vuurtje? @LuisSuarez9 @sneijder101010 @rafvdvaart @Ibra_official voor het nieuwe supportershome van @AFCAjax http://t.co/HhozKLLI1X

Overschaduwd door geweld

De Klassieker wordt al jaren overschaduwd door geweld door de supporters van beide voetbalclubs. Zo brandde het Amsterdamse supportershome in 2005 al gedeeltelijk af, en werd er in 2006 opnieuw een poging gedaan om het gebouw in brand te steken. Het absolute dieptepunt was in 1997, toen bij de ‘Slag bij Beverwijk’ Ajax-fan Carlo Picornie om het leven kwam.

Om escalatie te voorkomen worden fans van het uitspelende team al jaren niet toegelaten in de stadions. Vorig jaar leek het er even op dat supporters wel weer mee op pad mochten. Toch besloten burgemeesters Van der Laan en Aboutaleb anders, mede dankzij de ongeregeldheden die Ajax-fans veroorzaakten tijdens de verloren bekerfinale tegen PEC Zwolle.

Lees ook: ze haten elkaar en kunnen niet zonder elkaar (€).