Ex-premier Thailand moet 5 jaar uit politiek

De Thaise oud-premier Yingluck Shinawatra, die in mei vorig jaar door het constitutioneel hof werd afgezet, mag de komende vijf jaar geen politiek ambt bekleden.

De uitsluiting is een gevolg van een besluit eerder vandaag van het door militairen gecontroleerde parlement om Yingluck formeel aan te klagen in verband met een zeer kostbaar en omstreden subsidieprogramma voor rijstboeren. Daarmee zouden op illegale wijze miljarden dollars zijn gesluisd naar boeren in het noorden van het land, die haar politiek steunen. De zaak gaat nu naar het hooggerechtshof, dat haar maximaal tien jaar cel kan geven.

Yingluck moest in mei het veld ruimen, nadat het constitutioneel hof had bepaald dat ze de chef van de Nationale Veiligheidsraad ten onrechte uit zijn functie had gezet. Korte tijd later nam het leger onder leiding van generaal Prayuth Chan-ocha, de huidige premier, de macht over.

Een zelfde lot trof eerder Yinglucks broer Thaksin Shinawatra. Hij werd in 2006 door het leger afgezet als premier. Thaksin verblijft buiten Thailand en wordt door velen gezien als de drijvende kracht achter zijn zus. In Bangkok bleef het vanmorgen rustig op straat na het parlementsbesluit. Mogelijk hangt dit ook samen met het samenscholingsverbod dat van kracht is. (Reuters, BBC)