Een hondeninspecteur, een bruiloft en ‘kukelpapa’ Zegers

Art tijdens de executie.
Art tijdens de executie. Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol?

Het vijftiende seizoen van Wie is de Mol? is bezig. Frank Huiskamp en Peter Zantingh, NRC-redacteuren en vaste kijkers, bespreken net als vorig jaar elke week na de uitzending hun ideeën en theorieën via de chat - en dat gesprek plaatsen we elke vrijdagochtend hier.

Let op: onderstaand gesprek bevat (vanzelfsprekend) spoilers. Dus als je de aflevering nog niet gezien hebt, scroll dan niet verder naar onder.

De vierde aflevering van Wie is de Mol? 2015, van gisteravond, trok 2.309.000 kijkers.

Peter: Frank.

Frank: Zanti. Heb jij trouwens ook andere bijnamen? Deze telt eigenlijk niet echt.

Peter: Nee, ik geloof het niet. Jij?

Frank: Nou, niet meer dan verbasterde vormen van mijn voor- of achternaam. Frankenstein, Frank the Tank, Cesco (van Francesco). Misschien alleen ‘die homo’. Maar dat was het wel.

Peter: Frank the Tank. Uitstekend.

Frank: Kun je even googelen waar Chris ‘Kukelpapa’ Zegers in hemelsnaam die bijnaam aan te danken heeft?

Peter: De theorie hier op de bank was dat hij zijn kind vaak ondersteboven houdt.

Frank: Hahahaha.

Peter: Goed - de aflevering. Ik geloof dat die afvallerstheorie niet meer klopt?

Frank: Nee, man wat fijn. Ik heb besloten het een zeker iemand het niet te hard in te wrijven. Na vorige week deugde hij eigenlijk al niet meer, maar met wat kopklepgedrag zou je Marlijn als afvaller deze week nog hebben kunnen verdedigen. Gebeurde niet, en het zorgt er meteen voor dat ik toch weer een beetje anders kijk.

Peter: Het vertrek van Ajouad moet ondertussen een teleurstelling voor je zijn. Jouw 2015-Tygo.

Frank: Ja, ik had me erop verheugd nog minstens drie, vier weken grappen over hem te maken. Want wat heb ik om hem gelachen. Ook deze uitzending weer trouwens. En niet alleen om hem. Bij die derde opdracht, met het namen onthouden, ging ik helemaal stuk. Van Ajouad die nog eerder nummers dan namen vroeg bij alle knappe meisjes tot aan Marlijn en Margriet die besloten namen aan associaties te koppelen en mensen ‘washandje’ en ‘het kan minder’ te noemen. Sowieso: wat was het gieren voor dat groepje benevelde Nederlandse bleekscheten die waarschijnlijk hebben moeten lachen om de Sri Lankese varianten van onze ‘Jan’, ‘Kees’ en ‘Piet’.

Peter: Dat was een leuk feestje ja. Ik dacht wel meteen: het zal je huwelijk maar zijn, dat een stelletje Nederlanders er een spelletje komen spelen. Ik zag die bruidegom naderhand naar beneden komen en dacht: dit is niet de mooiste dag van je leven.

Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol?

Pas getrouwd. Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol?

Peter: Hopelijk heeft ie er met z’n heavy metal-band een nummer over kunnen maken.

Frank: Hahaha. Hij kreeg in ieder geval een goody bag met zijn echte naam erop mee, toch? Uit handen van de ongemakkelijkste gastheer die ze hadden kunnen kiezen op die bruiloft. Soort minipleister op een gapende wond. Hopelijk was de huwelijksnacht nog goed. Al heeft Ajouad die misschien nog verpest.
Maar met me eens dat dit een bijzonder vermakelijke aflevering was, toch?

Peter: Ja, zeker. Die tweede opdracht - zoiets vind ik altijd fijn. Simpele opzet, maar je moet als deelnemer toch goed nadenken bij elke keuze. Wat Victor niet deed.

Frank: Ik heb het gevoel dat Viktor in zijn hoofd steeds precies weet wat hij zou moeten doen en zeggen, maar dat zijn mond vervolgens als een dissidente PvdA’er het tegenovergestelde zegt.

Peter: “Brand, oelewapper.”

Frank: Ik hoor het hem zo thuis ook hardop zeggen als hij het verkeerde pakje boter heeft gekocht. Maar die tweede opdracht, wat maak je daarvan? Er waren genoeg aparte dingen en ik ben weer erg in de war.

Peter: Die was qua montage interessant. Bij vier kandidaten zagen we alles, totdat een zekere voormalig inspecteur hondenbelasting zei waar de bom lag en de resterende vier mysterieus half in beeld werden gebracht.

Frank: Laat ik nog even verwarrend gaan doen. De titel van de aflevering is ‘macht’, maar, zoals veel mensen hebben opgemerkt, er stond een opvallende spatie tussen m en acht. De meesten koppelen dit aan die tweede opdracht. Acht is te koppelen aan Chris bijvoorbeeld, want die ging als achtste en laatste naar boven. En kennis is macht en hij had technisch gezien de meeste kennis. Even dacht ik dat M Acht ook voor degene kon staan die uit bakje acht pakte, en even dacht ik dat dat Marlijn was. Maar die pakte uit negen, volgens mij. Over Chris nog iets opvallends: die zegt heel vreemd voor de camera dat hij als Mol mensen zou willen laten denken dat hij een kandidaat is, dus dan maar geld pakt (maar niet het meeste). Wat raar is: wij weten dat dat een perfecte Molactie is - bevrienden en toch weinig geld - maar die kandidaten denken gewoon: oh, leuk, dank je, kandidaat. Meestal.

Peter: Begreep jij die leugen van Martine? Het leek mij alsof ze dacht: ik ga even flink liegen, benieuwd hoe dat afloopt.

Frank: Nee. Martine lijkt het spel nog steeds niet te snappen. Martine speelt de versie van Wie is de Mol? die je met vrienden thuis speelt. Ze snapt van de helft van de dingen niet en op andere momenten, zoals vandaag, denkt ze: oh ja, ik moet nog iets raars doen. Leuk, dan lieg ik over de zwarte vrijstelling.

Peter: Thuis was ze op dat moment opgestaan van tafel. “Nou ja. Wil er iemand nog wat drinken?”

Frank: Nou kan ik er nog inkomen, achteraf, want ze houdt er een joker aan over van Rik. Maar ze belooft iets voor één joker? Ze had vast meer kunnen krijgen.

Peter: Dat kon ze van tevoren echt niet zo plannen.

Frank: Nee, dit was duidelijk een ‘ik zie wel hoever ik kom’-actie.

Peter: Kijk, dit was ook mooi: “Paar Nederlanders verteld dat de zon onder gaat om half zes. Goed gevoel.”

Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol?

‘Maan? Ja, maan. De maan. Zo’n ronde. Ja, of een halve, kan ook. Half zes. Graag gedaan.’ Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol?

Frank: Prachtig ook dat die man na één keer ‘moon’ al wel wist dat het om de maan ging, maar dat Viktor het toch nog tien keer probeerde duidelijk te maken.

Peter: Ja, haha.

Frank: Over afbeeldingen gesproken:

Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol?

Volgens Art was op een van de foto’s tijdens de derde opdracht de Mol te zien. Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol?

Peter: Interessant, interessant. Ik zag deze tweet, die is van verder.

Twitter avatar poezzie Anne Verbakel Familiefoto van de mol? #widm http://t.co/Vvl4BAlqGO

Frank: Zie jij de Mol?

Peter: Ik herken de vader van Rik van de Westelaken op die bovenste foto.

Frank: Ja, laat Rik nou net een paar maanden geleden op zijn Instagramprofiel een foto van zijn vader hebben gedeeld. En die lijkt er toch niet helemaal op.

Instagram / Rik van de Westelaken

Pa van de Westelaken. Instagram / Rik van de Westelaken

Frank: Maar als je je technisch houdt aan Arts opmerking over een ‘familiefoto’, dan komt alleen die met al die vrouwen in aanmerking toch?

Peter: Die rechts, bedoel je. Ja, misschien wel. Maar dat is weer to-taal geen Nederlandse huiskamer.

Frank: Wat is een Nederlandse huiskamer?

Peter: Nou, niet die wachtkamer van de duivel waar die dames in poseren.

Frank: Haha, fair enough.

Peter: Ik moet zeggen dat ik dit wel machtig interessant vind. Zo’n opmerking over een familiefoto, en dan nu met m’n neus op het beeldscherm naar iets zoeken.

Frank: Ze weten na veertien en eenderde seizoen wel hoe ze ons moeten pakken, ja. Dit valt geen kandidaat op, en wij gaan nu allemaal zoeken. Naar of henzelf, of ouders.

Peter: Misschien was dit ook wel de meest expliciete hint deze aflevering, denk je niet? Zoals gezegd: ik heb me vermaakt, maar mijn verdenkingen zijn wel wat vervaagd.

Frank: Expliciet, maar toch supervaag nog. Het kan, zoals met die afleveringtitels ook weer, alle kanten op. Kunnen we nog even terug naar hoe je vandaag perfect kon mollen? Wat nam je mee uit opdracht 1 bijvoorbeeld? Viktor zorgde voor de duidelijkste molactie, maar had ook niet per se superenthousiast hoeven verkondigen dat hij inspecteur hondenbelasting is geweest. Wat hij trouwens verantwoordde met “ik was negentien, en”. Wat mensen naar mijn weten alleen gebruiken om te verantwoordden dat ze in de porno hebben gezeten.

Peter: Klopt. Maar misschien had hij New York wél als favoriete stad opgegeven en is een van de anderen ten onrechte bij die foto gaan staan.

Frank: Daar had ik nog niet eens zo over nagedacht.

Peter: Het waren er vijf in totaal. Dus grote kans dat de Mol bij die foto stond. En het was een van de belangrijkste foto’s omdat er veel mensen voor bij elkaar moesten worden gebracht.

Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol?

Op de New York-foto: Rik, Marlijn, Victor, Margriet en Carolina. Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol?

Frank: En waarom kwam niemand anders dan Chris (dacht ik) op het idee om meerdere foto’s te maken van hetzelfde? Ik dacht eerst: zul je zien dat dat niet mag. Maar het mocht!

Peter: Goede vraag. Dan had de hondeninspecteur gewoon weg kunnen stappen, nog een keer afdrukken, klaar.

Frank: Precies. Had je meteen geweten of hij degene was die verkeerd zat of niet.

Peter: Juist.

Frank: Het valt me op, en anderen met mij, dat er een paar opdrachten bij zitten die lijken op opdrachten uit eerdere seizoenen. De namen van mensen onthouden kwam in het seizoen met mol Jon van Eerd voor. Het gokken op aantal goede tasjes leek op gokken op aantal fouten in dictee uit seizoen in Zuid-Afrika. En zo was er blijkbaar meer. Je hebt bovendien oude Mollen op het geld. Ik zou ook niet weten wat je daar per se achter moet zoeken. Ik las op mijn vaste forum een zogenoemde imitatie/parodie-theorie. Dat de Mol dan wellicht een andere kopieerde? Beetje erg vaag.

Peter: Er is ook eerder zo’n snoepwinkel-opdracht geweest. Langs bakjes lopen, niet terug mogen, één ding kiezen. Ik geloof het seizoen 2010, met Mol Kim. Maar ik denk dat ze gewoon niet steeds iets totaal nieuws kunnen verzinnen.

Frank: Ja, dat zal het gewoon wel zijn. In ieder geval: mijn zicht op een mol was al wazig, het is er niet beter van geworden.

Peter: Nee, hier ook niet.

Frank: Chris deed in ieder geval een hoop dingen die ik als Mol in ieder geval niet zou doen. En ik had hem stevig in mijn achterhoofd. Rik deed genoeg dingen (had in ieder geval de kans ertoe) om geld uit de pot te houden, maar bij hem ligt alles er zo bovenop.

Peter: Mijn verdenking van Rik houdt stand, maar inderdaad: ik snap niet alles wat hij doet.

Frank: Nee, maar vooraf zeiden de programmamakers (of Art) dat dit seizoen de mensen achter de schermen zich ook meerdere keren afvroegen wat in hemelsnaam de mensen aan het doen waren.

Peter: Oh, dat wist ik niet. Maar ik kan me dat inmiddels wel voorstellen.

Peter: Toch blijf ik bij Rik. En Margriet als tweede.

Frank: Nou ja, ik verdenk Rik ook nog wel. Margriet ook een beetje, maar die is me veel te weinig aanvallend en we zouden een aanvallende Mol krijgen. En Marlijn lachte me bij die laatste opdracht na het mislopen van het geld iets te samenzweerderig. Ook al zegt elk redelijk verstand dat zij de Mol niet kan zijn. In die fase ben ik inmiddels aanbeland: ik snap het even niet zo goed meer. Maar vind het wel leuk. Een beetje zoals Ajouad.

Peter: Die we dus - helaas - achter moesten laten vandaag. And then there were seven.

Lees ook de chats over aflevering een, aflevering twee en aflevering drie terug.