Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

ZEEUWS VLAANDEREN - Panoramafoto van de Hedwigepolder in Zeeuws Vlaanderen. De toekomst van de polder blijft nog ongewis. Veel Zeeuwen zijn fel tegen het onder water zetten van het gebied, als compensatie voor de natuur die verloren gaat door de uitdieping van de Westerschelde. ANP XTRA KOEN SUYK
ZEEUWS VLAANDEREN - Panoramafoto van de Hedwigepolder in Zeeuws Vlaanderen. De toekomst van de polder blijft nog ongewis. Veel Zeeuwen zijn fel tegen het onder water zetten van het gebied, als compensatie voor de natuur die verloren gaat door de uitdieping van de Westerschelde. ANP XTRA KOEN SUYK

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Illegaal downloaden is diefstal, maar dat schijnt veel Nederlanders weinig te schelen. Want in geen ander land, meldt Trouw, is Popcorn Time zo populair als hier.

Videodiensten als Netflix en HBO produceren zelf drama’s en komedie’s, speelfilms en documentaires. En ze onderhandelen met filmstudio’s over de rechten om speelfilms en tv-series te vertonen. Op die manier verdienen niet alleen de producenten maar ook regisseurs, acteurs en musici eerlijk geld voor hun creatieve arbeid. Popcorn Time biedt - voor niets - ‘alle mogelijke gloednieuwe tv-series en speelfilms aan. Popcorn Time is ook nog eens gelikt vormgegeven en heel gebruiksvriendelijk. Zijn aanbod is veel groter dan legale varianten’, aldus Trouw.

Netflix noemt de Nederlandse omarming van de illegale service ‘ontnuchterend’ en ook de entertainmentbranche in Nederland baalt. Dat een woordvoerder van Popcorn Time de site als ‘een gemeenschap’ omschrijft verandert niets aan de essentie van wat er gebeurt: heling van gestolen goederen.

Maar door zijn anonimiteit is Popcorn Time lastig te bestrijden, en Trouw schat de kans op juridisch succes niet groot in.

Amerikanen gaan beter om met gay werknemers

Soms moet een Nederlander vertrekken naar een buitenlands bedrijf om zijn kritiek met overtuiging te kunnen uiten. Dat doet nu Sander van ’t Noordende: in de Volkskrant hekelt hij het idee dat Nederland zo goed met homoseksuele en lesbische werknemers om zou gaan.

Als een van de topmanagers bij het Amerikaanse organisatieadviesbureau Accenture haalt hij uit naar de zelfgenoegzaamheid in zijn vaderland. “We hebben toch Paul de Leeuw en Gordon en iedereen is toch happy? Maar we hebben wel een probleem. Er zijn nog altijd te veel homo’s en lesbiennes die niet voor hun geaardheid durven uit te komen op de werkvloer.”

Op basis van zijn eigen ervaring en waarneming zegt Van ’t Noordende dat het Amerikaanse bedrijfsleven veel verder is met de acceptatie - wat aansluit bij de vliegensvlugge culturele veranderingen in de VS, waardoor het homohuwelijk in een decennium is overgaan van splijtzwam tot bijna-status quo. “Bij alle grote Amerikaanse multinationals heb je sterke LGBT-netwerken die hun problemen op tafel kunnen leggen bij de leiding van hun bedrijf.”

Rijk heeft kantoorruimte te koop

Op zoek naar kantoorruimte? Wellicht eens bij het Rijk aankloppen. Vorig jaar deden tientallen bedrijven en organisaties dat. De rijksoverheid heeft toen voor 125 miljoen euro aan vastgoed verkocht, omdat er door bezuinigingen afdelingen zijn verdwenen of verkleind.

Het FD bericht dat het om 160 transacties ging: veel grond, en 27 gebouwen en complexen. Het is een aardige inkomstenbron voor Den Haag. “Naast opbrengsten uit vastgoedverkopen heeft het Rijksvastgoedbedrijf inkomsten uit pacht, verkoop van zand en grind en veilingopbrengsten voor tankstations langs snelwegen”, aldus de krant.

De totale inkomsten kwamen uit op 257 miljoen euro.