Economie

Dit is waarom je flink meer gaat betalen voor olijfolie

Foto iStock

Terwijl de prijs van ruwe olie hard daalt, doet die van olijfolie het tegenovergestelde. Olijfolie wordt de komende maanden flink duurder, zeggen Nederlandse importeurs.

Hoe komt dat?

Spanje en Italië zijn de twee grootste olijfolieproducenten ter wereld.

En in beide landen is alles misgegaan wat mis kon gaan, legt Ridder Drost van premium olijfoliemerk Liquido d’Oro (vloeibaar goud) uit. Hij heeft het over het weer. Omdat het niet hard vroor, overleefden veel olijfvliegen en hun larven de winter. Het extreem natte voorjaar zorgde daarna voor veel plassen: de ideale kweekvijver voor olijfvliegen. Door de harde buien verregende ook een groot deel van de bloesem.

De zomer kende weinig zonuren. In augustus was het vrijwel nergens meer dan 30 graden, terwijl olijven zeker 35 graden nodig hebben om lekker te rijpen. Tenslotte waren oktober en november relatief droog, terwijl juist water nodig is. Drost: “Een opeenstapeling van ellende dus.”

Wat doet dat met de prijs?

Die stijgt…

Gregor Christiaans van Olijfbedrijf voorspelt een prijsstijging van 30 tot 40 procent. Zelf verhoogde hij in januari de prijs met 20 tot 25 procent.

Albert Heijn wil niet op prijzen ingaan maar zegt “de impact van de slechte oogsten te merken”. Vooral de beste olijfolie (extra vierge) “is schaars”.

Christiaans, die aan zo’n 130 horecazaken levert:

“Ik moet ervoor zorgen dat klanten niet helemaal van de olijfolie overstappen naar bijvoorbeeld boter.”

Wat doen fabrikanten?

Die slaan in waar de oogst wél goed was, zoals in Griekenland en Tunesië. Giganten Corbonell en Bertolli (beide onderdeel van het Spaanse deOleo) “kopen bij wijze van spreken half Tunesië leeg” zegt Christiaans.

Veel Italiaanse fabrikanten importeren flink uit Griekenland. ‘Mengen’ was al een toverwoord in de olijfoliesector en is dat nu nog meer. Christiaans: “Als er ‘bottled and labelled in Italy’ staat, weet je genoeg. Dan is er gemengd of zijn het überhaupt geen Italiaanse olijven.”

Is er veel fraude?

Olijfolie is momenteel zo lucratief dat er in Italië grote hoeveelheden worden gestolen. En er wordt ook veel gefraudeerd met de olie zelf zeggen Drost en Christiaans, met name met de extra vierge.

Soorten olijfolie
Voor 1 liter olijfolie zijn ongeveer 2600 olijven nodig. Dankzij de EU zijn er vier categorieën. De twee beste extra vierge (van superieure kwaliteit) en vierge worden op mechanische wijze verkregen uit de eerste persing. Daarna is er de gemengde standaard olijfolie . De laagste categorie bestaat uit afval van olijven (Pomace of Sansa in Spanje en Italië).

“Als je nu extra vierge olijfolie uit Toscane of Umbria onder de 10 euro vindt dan geloof ik daar niks van”, zegt Christiaans. Drost: “Er wordt nogal wat gemengd in Italië. Als je kijkt naar alle Toscaanse olijfolie zou Toscane net zo groot als Italië moeten zijn en vol olijfbomen moeten staan.”

Stijgt de prijs van losse olijven eigenlijk ook?

Ja, maar minder, want een tafel-olijf is geen olie-olijf. Christiaans verhoogde de prijs voor tafel-olijven met 10 tot 15 procent. Christiaans: “De Griekse Koroneiki wordt ook wel de koning van de olijven genoemd. Die gaat in de olie en is zonde om op te eten.”