Bij Slotervaartziekenhuis was het normaal de kluis te openen

In Slotervaartziekenhuis lagen tienduizenden euro’s in kluis waar menigeen bij kon.

Welk ziekenhuis heeft zoveel cash in huis?
Welk ziekenhuis heeft zoveel cash in huis? Foto Anp

Een kleine anderhalve ton aan contanten is uit de kluis van het Slotervaartziekenhuis verdwenen en eigenlijk weet niemand waar dat geld is. De boekhouding van het ziekenhuis was niet op orde en het was kennelijk gebruikelijk dat personeel contant geld uit de kluis haalde.

Dat blijkt uit het spraakmakende vonnis van de rechtbank Amsterdam van deze week en de reacties van direct betrokkenen hierop.

Woensdag werd voormalig bestuursvoorzitter Aysel Erbudak veroordeeld tot het terugbetalen van 1,7 miljoen euro aan het Slotervaartziekenhuis. Dat kwam vooral doordat de rechter vaststelde dat de voormalig bestuursvoorzitter van het Amsterdamse ziekenhuis tussen 2006 en voorjaar 2013 ten onrechte privé-uitgaven door het ziekenhuis liet vergoeden. Of het nu ging om een concert van Pearl Jam, vliegtickets naar Aruba, investeringen in Turks vastgoed of kasopnames uit de kluis, het ziekenhuis draaide er voor op.

Vast staat dat Erbudak „zonder overleg of ruggespraak” 45.000 uit de kluis haalde, een kluis die op haar directiekamer stond en waarvan volgens het ziekenhuis alleen zij de sleutel had, opnames die ze „op geen enkele wijze meer kan verantwoorden”.

Maar welk ziekenhuis in Nederland heeft zoveel cash in huis? Een kluis met tienduizenden euro’s aan contanten verwacht je bij een goed draaiende supermarkt, niet bij een kliniek in Amsterdam-West. Het ziekenhuis geeft geen commentaar op „rechtszaken waar het direct of indirect partij is”.

Erbudak was niet de enige die geld uit de kluis haalde. Ook toenmalig bestuurslid Dees Brandjes nam tien mille in contanten uit de kluis op. Erbudak gaf hem een bundeltje bankbiljetten als „voorschot” en daar bestaat geen kwitantie van, stelde de rechter vast.

Niets vreemds aan, zegt Dees Brandjes, hoogleraar infectieziekten en hoofd van de afdeling Interne Geneeskunde. Hij had het geld nodig omdat in 2009/2010 zijn salaris nog niet was vastgesteld, zegt hij. „Dat was een voorschot op mijn salaris en dat heb ik netjes terugbetaald, met rente in tegenstelling tot mevrouw Erbudak, die heeft nooit iets terugbetaald.”

Brandjes betwist dat de opname niet administratief is verwerkt. „Dat bewijs is er uiteraard wel. Als het nodig is in hoger beroep kan het schriftelijk bewijs worden geleverd. Daarin staat dat er 10.000 euro aan Brandjes is betaald en dat Brandjes het keurig heeft terugbetaald.” Volgens hem is er ook gewoon belasting over betaald.

Brandjes: „Elke medewerker van het Slotervaartziekenhuis kan een voorschot krijgen op z’n salaris. Elke medewerker kan daarom vragen. Dat is een hele gewone gang van zaken.”

En dat er zoveel geld in de kluis zit is ook niet zo raar, volgens Brandjes. „Stel, er komt een patiënt uit Griekenland, die wordt geopereerd en die betaalt cash. Dat geld gaat dan in een envelop in de kluis. En uit zo’n envelop wordt soms geld gehaald. Dan komt er op die envelop te staan: ‘naam medewerker - voorschot salaris’ of: ‘aanschaf meubelen voor de polikliniek’. Ik noem maar wat.”

Eigenlijk heeft hij met zijn kasopname het ziekenhuis voor nog meer schade behoed, vindt de medisch specialist. „Achteraf ben ik blij dat ik toentertijd een voorschot op mijn salaris uit de kluis heb kunnen krijgen. Hierdoor is voorkomen dat deze 10.000 euro ook in de zakken van Erbudak is terechtgekomen en verdwenen. Zo heb ik nog tenminste 10.000 euro kunnen redden voor het ziekenhuis.”