Payday

Bekijk hier of je deze maand meer of minder loon krijgt

Foto ANP

Deze of volgende week krijg je je eerste loonstrook van 2015. En traditiegetrouw betekent een nieuw jaar: nieuwe regels, dus nieuwe bedragen onder de streep. Maar ga je er dan op vooruit of achteruit?

Dat heeft salarisverwerker ADP Nederland (goed voor de verwerking van 1,4 miljoen loonstrookjes per maand) voorgerekend. En goed nieuws: de kans is groot dat je meer overhoudt.

Als je alle verschillen op een rij zet, ziet dat er zo uit:

Lage inkomens gaan er wel op achteruit. Maar die kunnen dat weer compenseren via toeslagen, die zijn in deze berekeningen niet meegerekend.

Tot zover het goede nieuws

Want als je je inkomen over het hele jaar bekijkt, dan wordt het beeld minder gunstig. Er wordt dit jaar namelijk meer belasting ingehouden over bijzondere beloningen zoals de vakantietoeslag. Daarnaast worden de algemene heffingskorting en de arbeidskorting inkomensafhankelijk. Hoe hoger je inkomen, hoe minder je van de belasting mag aftrekken.
Dat ziet er als volgt uit.

Maar toch houdt vrijwel iedereen ook over een heel jaar gezien meer over. Iemand met een modaal maandinkomen (2.662 euro bruto) houdt ongeveer 90 euro op jaarbasis over. Iemand met 1,5 x modaal (3.993 euro) zo’n 294 euro.

En mijn loonstrook?

Die ziet er dit jaar ongeveer zo uit. Ook zo benieuwd waar alle cijfers en vakjes precies op slaan? Bekijk onderstaande pdf.

Uitleg loonstrook 2015

Oh, en een interactieve uitleg van de loonstrook staat hier.