Amsterdam bouwt zich een slag in de rondte

Amsterdam krijgt er de komende jaren duizenden nieuwbouwwoningen bij. In 2014 was al een recordaantal woningen in aanbouw. Waar komen al die huizen?

De stad barst uit haar voegen. De toestroom van mensen – jaarlijks 10.000 – vermindert niet, en er waren jaren dat er maar 2.000 nieuwe woningen per jaar bij kwamen. Volgens wethouder Laurens Ivens (Wonen, SP) is woningbouw dan ook hard nodig: „Het heeft een tijdje op zijn gat gezeten. De crisis speelde hierin een grote rol: investeerders bleven weg en weinig mensen kregen een hypotheek. Ook werd de rol van woningcorporaties minder.” Maar het tij lijkt te zijn gekeerd. Het opjutten van de woningbouw (zowel huur als koop) door de gemeente is begonnen. Door meer kavels vrij te geven en de regels te versimpelen wil zij veel nieuwe partijen aantrekken, zoals private investeerders. In het actieplan is daarom expres veel ruimte vrijgehouden voor marktwerking; er staat niet te veel vast. Wel zijn enkele richtpunten vastgelegd voor de komende jaren. Studenten- en ouderenwoningen en middensegment huurwoningen (tot 950 euro per maand), alsmede het ‘transformeren’ van leegstaande gebouwen krijgen een extra duwtje in de rug. Ivens: „Je ziet dat veel gezinnen die vroeger vertrokken nu blijven hangen. Zij en starters verdienen te veel voor sociale huur maar kunnen niet de hoofdprijs betalen.”

Vooral aan de rand van de stad

Stel: u wilt een nieuw huis kopen, waar valt dan wat zoal te kiezen? De grotere bouwprojecten zijn aan de rand van de stad gepland, zoals in Nieuw-West. Voor 2015 staan daar in totaal 2.763 woningen (zowel huur als koop) in de planning. Wat koopwoningen betreft: sloop en nieuwbouw staat op stapel voor de Suha-buurt (ten zuiden van de Sloterplas, 146 woningen) en de Henri Dunantbuurt (bij het Slotervaartziekenhuis, 234 koop, 144 huur). En al zou je het in een uitpuilende stad als Amsterdam misschien niet verwachten, toch zijn er her en der nog braakliggende stukken grond te vinden die bebouwd kunnen worden. Zoals het project Kop Weespertrekvaart in Oost, bij het Amstelkwartier (180 koop, plus nog 23 zelfbouw); een ‘stadsbuitenplaats’ moet dit worden, met veel groen en water. Ook in De Houthaven in West, het noordelijk deel van de Spaardammerbuurt, wordt in en aan het IJ een woonwijk uit de grond gestampt (589 koopwoningen). De Zuidas moet meer een mengeling worden tussen wonen en werken, en dus wordt er gebouwd op de Fred Roestraat, tussen de Amstelveenseweg en de rechtbank (90 koop, 90 huur). In Zuidoost staan voor 2015 ook projecten gepland, waaronder op de Daalwijkdreef (80 koop, 100 huur). Wie een nieuw huis in het centrum wil, kan bijvoorbeeld terecht bij de Tabakspanden (Spuistraat, 69 koop).

De bouwtrends voor 2015 zijn volgens wethouder Ivens kleiner wonen. Waar de Amsterdammer een tijd terug minstens 60 vierkante meter wilde, werden vorig jaar studio’s (waaronder ook ‘kluswoningen’) van 28 vierkante meter verrassend snel verkocht. Ivens: „Amsterdammers leven weer meer in koffietentjes en in het park.”