Air Koryo uit Noord-Korea is de slechtste maatschappij ter wereld

Flickr / stephan

De kans is niet groot, maar mocht je ooit in Noord-Korea geraken: weet waar je aan begint met Air Koryo. De luchtvaartmaatschappij is opnieuw beoordeeld als slechtste ter wereld.

Het Britse Skytrax heeft 681 wereldwijde luchtvaartmaatschappijen beoordeeld op hun service en kwaliteit. De maatschappijen hebben één tot vijf ster(ren) gekregen. Air Koryo is de enige maatschappij met slechts één ster.

Air Koryo faalde op vrijwel alle punten. De website bijvoorbeeld. Gebruiksgemak: één ster. Productinformatie: één ster. Online inchecken: één ster. Terwijl de site sinds 2012 (!) de mogelijkheid tot online boeken biedt.

Of de kwaliteit van de kussens en dekens – één ster. De kranten: één ster (alleen propaganda). Taalvaardigheid van de medewerkers: één ster . De meeste sterren (drie) kreeg de maatschappij voor het comfort van de stoelen en het enthousiasme en vriendelijkheid van het personeel.

Overigens, heel veel klanten vinden de maatschappij helemaal zo slecht niet, blijkt uit de recensies op de site van Skytrax. Sommigen vinden de beoordeling van slechts één ster zelfs volkomen onterecht.

Flickr / Roman Harak

Flickr / Roman Harak

Meeste maatschappijen drie sterren

Twee sterren: 23 maatschappijen, waaronder Air Italy en Ryanair.
Drie sterren: 124 maatschappijen, waaronder Arkefly en Transavia Airlines
Vier sterren: 35 maatschappijen, waaronder KLM en Turkish Airlines
Vijf sterren: zeven maatschappijen, waaronder Qatar Airways en Singapore Airways

Flickr / contri

Flickr / contri

Europese luchtruim gesloten voor bepaalde maatschappijen

Air Kyoro, gezeteld op het internationale vliegveld Sunan in Pyongyang, heeft zestien passagierstoestellen, de meeste van Russische makelij. Het bedrijf wil graag nieuwe toestellen kopen. Die zouden ook Russisch zijn, vanwege sancties van het Westen tegen de dictatuur.

Air Koryo heeft al wat moderniseringen doorgevoerd, zoals schermen in passagiersstoelen waarop veiligheidsinstructies te zien zijn en films. Sinds een aantal jaren mag de maatschappij met een bepaald type vliegtuig, de Tupolev 204, weer in Europees luchtruim vliegen. Vliegtuigen uit Soedan, Sierra Leone en Kyrgyzstan mogen dat bijvoorbeeld niet (zie de lijst hier).

Volgens een analist kan de belabberde status van Air Koryo binnenkort veranderen, zegt hij tegen The Telegraph:

“De leider van het land staat erom bekend heel geïnteresseerd te zijn in vliegen – er zijn foto’s van hem in cockpits – en hij zal mogelijk meer gebruikmaken van Air Koryo voor staatsbezoeken. Zijn interesse in de luchtvaart kan een prikkel zijn voor AirKyoro om de service te verbeteren.”

Volgens de analist had zijn vader, Kim Jong-il, vliegangst.

Flickr / Stephan

Flickr / Stephan

En het eten?

Één ster. Wil je weten hoe dat eruit ziet, bekijk dan deze fotoserie met de vieste vliegtuigmaaltijden. Geplukt van de site Airline Meals, vol foto’s van vliegtuigmaaltijden, in alle soorten (van de crew, business class, first class) en maten.

Flickr / stephan

Flickr / stephan