Air France wil vrijwillig vertrek van 800 mensen

Air France wil circa 800 banen schrappen via een vrijwillige vertrekregeling voor grond- en cabinepersoneel. De Franse zustermaatschappij van KLM heeft nu circa 96.000 medewerkers, de afgelopen drie jaar verdwenen al 10.000 mensen op vrijwillige basis. Behalve de vertrekregeling wordt de vloot minder snel uitgebreid, moet de productiviteit omhoog en ligt er een plan voor loonmatiging.

De maatregelen zijn gisteren voorgelegd aan de ondernemingsraad. Ook de vakbonden moeten nog akkoord gaan. Meer details over bezuinigingenplannen worden verwacht op 19 februari, als Air France-KLM de jaarcijfers voor 2014 bekendmaakt.

Een gerucht over een bezuiniging van 2 miljard euro voor de komende vijf jaar – 1,3 miljard voor Air France, 700 miljoen voor KLM – wilde topman De Juniac een week geleden bevestigen noch ontkennen. Anders dan KLM heeft Air France tot nu toe geen concrete besparingsdoelen genoemd. Air France-KLM ondervindt zware concurrentie van budgetmaatschappijen binnen Europa en maatschappijen uit de Golfstaten op de lange afstand.

Op website Zakenreis.nl pleit KLM-topman Elbers vandaag voor versoepeling van de vrijwillige vertrekregeling. VNO-NCW dringt daar vandaag ook schriftelijk op aan bij staatssecretaris Wiebes van Financiën. Vrijwillig vertrek is nu fiscaal zeer nadelig voor de werkgever. De Franse overheid heeft dat beter geregeld, aldus Elbers.