WK op kunstgras is discriminerend maar proces blijft uit

Het WK voetbal voor vrouwen in Canada wordt dit jaar definitief op kunstgras gespeeld. De groep van ruim veertig voetbalsters die zich hiertegen verzette, heeft gisteren de juridische strijd gestaakt. Onder aanvoering van de Amerikaanse topspeelster Abby Wambach hadden de vrouwen vorig jaar september een rechtszaak aangespannen tegen de wereldvoetbalbond FIFA en de Canadese bond CSA.

De voetbalsters eisten dat het WK, net als bij de mannen, op gewoon gras zou worden gespeeld. Ze vinden dat kunstgras in de zes WK-stadions niet alleen de kans op blessures verhoogt, maar vooral dat de keuze voor deze ondergrond „tweederangs en discriminerend” is. De FIFA wilde echter niet luisteren en dreigde zelfs met schorsingen voor de actievoerende speelsters.

In de zoektocht naar een compromis kwamen de speelsters vorige week met het voorstel om alleen de halve finales, de wedstrijd om het brons en de finale op echt gras te spelen. De organisatie zwichtte niet. „De voetbalsters doen nu wat de FIFA en CSA niet kunnen, namelijk de sport op de eerste plaats zetten”, verklaarde een advocaat gisteren het staken van de juridische strijd.

De Nederlandse vrouwenploeg, die zich voor het eerst in de historie plaatste voor de WK-eindronde, speelde alle thuiswedstrijden in de kwalificatie al op kunstgras om te wennen aan de ondergrond in Canada. „Het is voor ons geen thema”, verklaarde bondscoach Roger Reijners keer op keer. Oranje won ook cruciale uitduels op gewoon gras tegen België, Noorwegen, Schotland en Italië.

De WK-voorbereiding begint voor de Nederlandse vrouwenploeg over twee weken op het kunstgras van Heracles Almelo met een oefenwedstrijd tegen Thailand. Oranje speelt in groep A tegen Nieuw-Zeeland (6 juni, Edmonton), China (11 juni, Edmonton) en gastland Canada (15 juni, Montreal). De nummers één en twee van de zes groepen gaan naar de achtste finales, net als de vier beste nummers drie. De finale is op 5 juli in Vancouver. (NRC/ANP)