Vluchtelingensloep stuurloos voor kust Malta - mogelijk 20 doden

Een sloepje met daarop tientallen vluchtelingen heeft vermoedelijk dagen voor de kust van Malta gedreven. De kustwacht van Malta heeft tachtig mensen kunnen redden, maar gevreesd wordt dat er zo’n twintig migranten zijn omgekomen.

Een regeringsvoerder zegt tegenover persbureau Reuters dat de opvarenden medische hulp nodig hebben. De vluchtelingen hebben tegenover de reddingswerkers verklaard dat de reis begon met zo’n honderd mensen aan boord, maar dat er twintig zijn overleden.

Ook vluchtelingenboot bij Italië

Malta is met het zuiden van Italië de plek waar veel migranten aankomen die vanuit Noord-Afrika de oversteek proberen te maken naar Europa. De Maltese regering heeft de Europese Unie om hulp gevraagd bij het aanpakken van de vluchtelingenstroom.

Mensensmokkelaars misbruiken de wetteloosheid in Libië om vanaf de kust honderden kleine, niet zeewaardige bootjes vol migranten de zee op te sturen. Vandaag nog heeft de Italiaanse kustwacht bij Libië een boot opgepikt met daarop zeventig migranten. De afgelopen jaren zijn al duizenden mensen omgekomen tijdens de oversteek naar Europa.

Lees ook: Het is wachten op de volgende tragedie en De vluchtelingen komen met duizenden tegelijk van redacteur Marc Leijendekker over het vluchtelingenprobleem op de Middellandse zee.