Vier jaar gevangenis voor baas van transportbedrijf Rynart

Rynart in Hongarije.
Rynart in Hongarije. Foto VINCENT MENTZEL

Franck R., voormalig bestuursvoorzitter en eigenaar van transportbedrijf Rynart, is gisteren door de rechtbank Amsterdam veroordeeld tot een celstraf van vier jaar wegens oplichting en valsheid in geschrift. Ex-financieel directeur Arno V. is veroordeeld tot drie jaar cel. Twee andere verdachten in de megafraudezaak zijn vrijgesproken.

R. en V. hebben zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan het opzettelijk misleiden van kredietverleners. Met valse facturen en fictieve omzetten wisten ze tussen 2004 en 2007 voor 138 miljoen euro aan leningen los te krijgen.

In mei 2006 staken investeringsmaatschappij Bencis en de banken Rabo, Fortis en FMO, vertrouwend op een boekenonderzoek van Deloitte, 97 miljoen euro in de Rynart Groep. Najaar 2007 ging het bedrijf failliet, 2.400 medewerkers raakten hun baan kwijt.

Familiebedrijf Rynart Transport uit Moerdijk begon onder leiding van Franck R. vanaf 1993 aan een razendsnelle expansie in Hongarije. Eind jaren ’90 bouwde het bedrijf een enorm distributiecentrum vlakbij Boedapest. Met klanten als Unilever, Tesco, Nike en Danone werd Rynart de grootste logistieke dienstverlener in de regio met ook filialen in Roemenië en Turkije. Volgens het Openbaar Ministerie was het allemaal „opgepompte onzin”.

De rechtbank volgt het OM: „Verdachte heeft als feitelijk leidinggevende en aandeelhouder van de Rynart Groep jarenlang leiding gegeven aan grootschalige en stelselmatige fraude”. Financieel directeur Arno V. was volgens de rechter het brein achter de valse facturen. De rechtbank acht niet bewezen dat financieel manager Bart V. en controller Ronald R. betrokken waren bij de fraude.