Verzet tegen FIFA begint in Brussel

Politici en critici van FIFA vormen een nieuwe beweging, die zich afzet tegen de wereld- voetbalbond. Om een eind te maken aan alle misstanden.

Vooralsnog is het een mug tegen een olifant, maar er ís tenminste een verzetsbeweging tegen wereldvoetbalbond FIFA tot stand gekomen. De gebundelde tegenkrachten presenteerden gisteren in het Europees Parlement in Brussel tien hervormingsvoorstellen onder het mom ‘New FIFA Now’. Voor een groep politici en oud-voetbalbestuurders is stilzitten geen optie meer. Omdat de integriteit van het voetbal op het spel staat.

Er is best wat op de actiegroep aan te merken – dat de oppositie met het oog op de eventuele herverkiezing van voorzitter Sepp Blatter rijkelijk laat komt, dat het initiatief uit de politiek voortkomt, of dat de tegenstand zich sterk concentreert in Europa – maar er gebeurt warempel iets. Vooralsnog zal Blatter ongehinderd zijn gang gaan. Maar de FIFA-voorzitter wordt wel geconfronteerd met ‘tien stellingen’ die denkbeeldig op Lutheriaanse wijze op de deur van het Europees Parlement werden gespijkerd.

Of Blatter wakker zal liggen van de harde taal die gisteren in het parlementsgebouw tegen FIFA werden gebezigd? Natuurlijk niet. Veertig jaar FIFA heeft hem voorlopig onaantastbaar gemaakt. Zoals de zaken er nu voorstaan wordt Blatter op 29 mei ‘gewoon’ voor een vijfde termijn als voorzitter herkozen, en naar het zich laat aanzien met een overweldigende meerderheid.

Wonderen allerminst uitgesloten

Zijn criticasters weten dat ook, vanzelfsprekend. Maar de geur van corruptie, dictatuur, manipulatie en minachtig van de regels bij FIFA wordt zo sterk dat het conservatieve Britse parlementslid Damian Collins niet langer wenst toe te kijken. Zijn voetbal wordt kapotgemaakt, zegt hij. De drijvende kracht achter 'New FIFA Now’ is aan het stoelpootzagen begonnen in de hoop dat de steun zal uitgroeien tot een serieuze machtsfactor. En de geschiedenis leert Collins, dat wonderen allerminst zijn uitgesloten. Hoopvol: „Vorig jaar vierden we het 25-jarig jubileum van de val van de Berlijnse Muur, iets wat niemand voor mogelijk had gehouden. Zestien jaar geleden zei iedereen ook dat de olympische beweging de corruptieschandalen niet zou overleven en twee jaar geleden riep men nog dat het wielrennen niet 'schoon' gemaakt kon worden. De historie laat echter zien dat veranderingen mogelijk zijn, zelfs als niemand dat mogelijk acht.”

Collins vond steun bij collega-politici in het Europees Parlement, met wie hij meteen een aansprekend platform voor proclamatie van de tien hervormingsvoorstellen had gevonden. De fracties van christen-democraten, socialisten en Britse conservatieven schaarden zich achter Collins die in eigen land al geruime tijd op actie tegen FIFA aandringt.

De groep kreeg steun in Engeland van oud-bondsvoorzitter Lord David Triesman, daarbuiten van het voormalige Chileens FIFA-bestuurslid Harold Mayne-Nicholas en Bonita Mersiades, die het Australische kandidaatscomité voor het WK van 2018 en 2022 leidde. Waarbij zij aangetekend dat Triesman en Mersiades deels worden gedreven door rancune, nadat Engeland en Australië een van die WK’s misten, volgens onbewezen beweringen omdat FIFA was gezwicht voor corruptie vanuit Rusland en Qatar.

Opvallendste sympathisant van ‘New FIFA Now’ is Jérôme Champagne, bij FIFA de voormalige rechterhand van Blatter, die zich als eerste opwierp als diens tegenkandidaat. De voormalige Franse diplomaat zou echter nog niet de benodigde steun hebben van vijf nationale federaties. Hij zei daar gisteren niets over, ook niet over steun van Nederland na zijn bezoek eerder deze week aan de KNVB.

Opvallend is de milde toon die Champagne over Blatter aanslaat. Hij wil hem niet de schuld van alle fouten bij FIFA geven, „omdat er sprake is van een gezamenlijk verantwoordelijkheid”. De kritiek op Champagne, dat hij lange tijd met ‘vijand’ Blatter had geheuld, weerlegde hij met zijn ontslag bij FIFA. Sterk bewijs voor de oprechtheid van zijn oppositie, meent Champagne, die het voetbalniveau wil nivelleren om te voorkomen dat de macht, zoals in de Champions League, bij een kleine groep clubs blijft liggen.

Hervormingscommissie

Champagne steunt de tien hervormingsvoorstellen van 'New FIFA Now’, die aansturen op een fatsoenlijke organisatie die democratisch en transparant wordt geleid. Om iets te noemen: de voorzitter mag maximaal voor twee termijnen gekozen worden en moet zijn salaris openbaar maken. Maar het eerste verzoek luidt: FIFA stel een hervormingscommissie in.

Mocht de Brusselse verzetsgroep zich ontwikkelen tot een serieuze bedreiging voor FIFA, dan kan de politiek zich met een gerust hart terugtrekken, zegt de Belgische Europarlementariër Ivo Belet (EVP), een voormalige televisiejournalist. „Want wij hebben best lang geaarzeld om mee te doen. Wij willen niet het verwijt krijgen dat de politiek de sport gaat besturen. Is ook absoluut niet onze bedoeling. Maar het is zo evident dat er binnen FIFA sprake is van onfatsoenlijk bestuur, dat de buitenwacht, zoals supporters en overheden, recht hebben op actie. Zij stoppen veel geld in het voetbal.”