‘Twee Nederlandse Syriëgangers omgekomen’

Archiefbeeld van een rookpluim bij de stad Kobani, waar Koerdische strijders de stad verdedigen.
Archiefbeeld van een rookpluim bij de stad Kobani, waar Koerdische strijders de stad verdedigen. Foto EPA / Sedat Suna

Twee Nederlandse Syriëgangers zouden in de Syrische stad Kobani zijn omgekomen. Dat meldt het AD. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken kan het bericht niet bevestigen. Ook de advocaat van beide Syriëgangers, Bart Nooitgedagt, kan het bericht bevestigen noch ontkennen.

Eén bron uit de gemeenschap bevestigt de dood van de twee tegenover NRC Handelsblad. De familie van hen zou gisteren zijn ingelicht. Inlichtingendienst AIVD kon het bericht vanochtend niet bevestigen.

Wie zijn die jongens?

Het zou gaan om de radicale moslims Soufian Z. en Driss D. uit Den Haag.

Driss D. komt uit de Haagse Schilderswijk. Hij kwam eerder in het nieuws toen hij werd aangehouden in Azerbeidzjan. Toen werd gedacht dat hij via dat land naar Tsjetsjenië reisde, waar hij zich wilde aansluiten bij islamitische strijders die vechten tegen de Russen. Het verhaal van Driss D. was de eerste keer dat we hoorden van de zogeheten ‘foreign fighters‘: Nederlandse jongens die op jihad gaan.

NRC-redacteur Andreas Kouwenhoven zegt dat de twee de kern van het Haagse netwerk van jihadgangers vormden.

“In de Schilderswijk werd er tegen die twee opgekeken, onder andere omdat ze in de gevangenis hadden gezeten op verdenking van terrorisme.”

Een paar jaar later deed D. een tweede poging. Hij reisde naar Kenia, om waarschijnlijk van daaruit door te reizen naar Somalië en zich aan te sluiten bij de islamitische terreurgroep Al Shabaab. D. werd weer aangehouden en teruggestuurd naar Nederland. Hij zit kort vast, maar tot vervolging komt het nooit. In december 2013 vertrekt Driss opnieuw. Ditmaal naar Syrië, om zich aan te sluiten bij IS.

Soufian Z. is een goede vriend van hem, ze zouden elkaar kennen uit Den Haag waar Z. op latere leeftijd is komen wonen. Ook Z. werd al eens gearresteerd: in 2011 zat hij een paar maanden vast in Pakistan, hij werd er toen van verdacht op doorreis te zijn naar Afghanistan.

Z. maakte als “fighting journalist” een documentaire over het leven van een Syriëganger. De documentaire heet Oh oh Aleppo, een knipoog naar het bekende tv-programma Oh oh Cherso.

Vanwege hun standpunten worden D. en Z. rond 2005 uit de Haagse As Soennah-moskee gezet.

Dood door bommen

De twee jongens verbleven de afgelopen maanden in Raqqa, de ‘hoofdstad’ van het door IS uitgeroepen kalifaat. Ze zijn waarschijnlijk gedood door Amerikaanse bommen.