Voor 294.038 dollar mag je James Pattersons nieuwe boek lezen. Alleen explodeert het wel na 24 uur

James Patterson
James Patterson (AP Photo/ Steve Mitchell)

Thrillerauteur James Patterson bedacht een opmerkelijke publiciteitsstunt voor het lanceren van zijn nieuwste boek, Private Vegas. Er is namelijk één exemplaar dat na 24 uur lezen ontploft. Online krijgen duizend fans gratis de kans om het boek in een etmaal uit te lezen, voor het op 26 januari in de boekwinkels ligt.

Thrilling

Deze “thrilling reading experience” van een boek in vierentwintig uur uit moeten lezen voor het ontploft, kost 294.038 dollar. Deze gefortuneerde lezer vliegt eersteklas naar een geheime locatie om daar in een afgesloten leesruimte het boek met aftelklok in een etmaal uit te lezen. Een groep ‘goedgetrainde bomexperts’ is aanwezig om het boek in de gaten te houden en in een vulkaan te gooien voordat het ontploft.

Ook een vijfgangendiner met de bestsellerauteur, twee hotelovernachtingen, een gouden verrekijker met Pattersons initialen en de gehele gesigneerde Alex Cross-reeks zijn bij de prijs inbegrepen.

Verdwijnen


Maar ook duizend andere fans kunnen gratis een soortgelijke leeservaring meemaken. Voor deze spectaculaire publiciteitsstunt is een site opgezet. Een timer geeft aan wanneer er codes vrijkomen waarmee willekeurige Amerikaanse volgers 24 uur krijgen om het boek te lezen. Als die tijd om is, verdwijnt het boek.

‘Nagelbijtend’

Op de site is te zien wie in Private Vegas bezig zijn en hoeveel tijd ze daar nog voor hebben. Ook is te zien op welk spanningsniveau zij zitten (zoals ‘nagelbijtend’ of ‘hartaanval’) en hoeveel exemplaren al vernietigd zijn.

Lezers die liever zelf bepalen hoe lang ze erover doen om het boek te lezen en de spanning die het lezen oproept genoeg vinden, kunnen de gewone, papieren versie van het boek maandag kopen.