Terugkijken Snowden: AIVD en MIVD doen alles wat VS vragen

Edward Snowden via videoverbinding
Edward Snowden via videoverbinding ANP / Evert Elzinga

De Nederlandse inlichtingendiensten MIVD en AIVD lopen aan de leiband van de Amerikaanse NSA. Dat heeft klokkenluider en voormalig NSA-medewerker Edward Snowden gisteravond gezegd in een uitzending van Nieuwsuur.

Nederland doet alles wat Washington vraagt en biedt altijd “onbegrensde toegang”, aldus Snowden.

Volgens de klokkenluider zijn de betrekkingen van de NSA met de meeste Europese inlichtingendiensten goed. Maar met uitzondering van de Franse diensten, vrezen de VS geen van hen. Ook de Nederlandse niet. “Jullie diensten werken in feite voor de Amerikanen. Ze voeren gewoon uit wat wij ze vragen.”

Bekijk hier het fragment uit Nieuwsuur:

Snowden is fel tegenstander van de NSA-praktijken, maar is niet geheel tegen afluisteren. Hij zegt alleen dat dit anders moet gebeuren, niet alleen om privacygegevens van burgers te beschermen, maar ook omdat de huidige aanpak niet werkt.

De Fransen hebben vorig jaar een van de uitgebreidste wetten op dit gebied aangenomen en toch konden ze de aanslagen in Parijs niet voorkomen. Het probleem van ‘mass surveillance’ is dat je mensen begraaft onder veel te veel data.

Reactie Plasterk

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) laat weten dat de commissie die toezicht houdt op de veiligheidsdiensten (de CTIVD) naar aanleiding van eerdere beweringen al eens heeft bevestigd dat “de veiligheidsdiensten zich aan de wet houden”. Dat meldt de NOS.

Edward Snowden werkte voor de CIA en NSA. Hij lekte in 2013 talloze documenten over spionageactiviteiten van de Verenigde Staten, waarmee bekend werd hoe de NSA burgers, instanties en wereldleiders afluisterde. Hij vluchtte van China naar Rusland, waar hij momenteel verblijft. Snowden wordt in de VS gezocht voor spionage.

Lees hier in NRC Handelsblad: Snowden: Nederland, waarom luisteren jullie niet naar mij? (€)