Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Terreurverdachte wilde politie aanvallen met brandbom

De 27-jarige Marokkaan Mohammed B., die verdacht wordt van het beramen van een aanslag in Nederland, wilde met een brandbom politie en soldaten aanvallen. Hij vroeg in chats hoe hij de bom kon maken, en beschikte over een recept.

Rechter Vincent Mul, voorzitter Boek en rechter Havik tijdens de pro-formazitting tegen de 27-jarige verdachte Mohamed B.
Rechter Vincent Mul, voorzitter Boek en rechter Havik tijdens de pro-formazitting tegen de 27-jarige verdachte Mohamed B. Foto ANP / Jerry Lampen

De 27-jarige Marokkaan Mohamed B., die verdacht wordt van het beramen van een aanslag in Nederland, wilde met een brandbom politie en soldaten aanvallen. Hij vroeg in chats hoe hij de bom kon maken, en beschikte over een recept.

Informatie in een schriftje

Verder had hij in een 35 pagina’s tellend schriftje een brief opgesteld aan de Nederlandse regering, waarin hij dreigementen uitte vanwege de deelname van Nederland aan de coalitie tegen de Islamitische Staat (IS). In hetzelfde schriftje zwoer hij trouw aan de kalief als hoofd van IS, en toonde hij zich gefascineerd aan IS met zijn sharia-wetgeving.

Deze details uit het politieonderzoek bracht de officier van Justitie vanmorgen naar buiten tijdens de proforma-zitting in de Rotterdamse rechtszaak tegen Mohamed B.. Volgens haar stond B. “aan het begin van de voorbereiding van een aanslag.”

Vorig jaar gearresteerd

De illegaal in Nederland verblijvende Marokkaan werd oktober vorig jaar gearresteerd. Dit gebeurde na een ambtsbericht van de AIVD dat de verdachte een wapen wilde kopen. Dit wapen werd bij een huiszoeking niet gevonden, wel het schriftje, een tablet en USB-stick met daarop onder meer het bomrecept.

Volgens advocaat André Seebregts waren de uitingen van zijn cliënt op internet en in het schriftje “niet serieus”. Zo schepte Mohamed B. wel meer op in chats, bijvoorbeeld over zijn verblijf in Irak waar hij helemaal niet was. Seebregts:

“Er zijn wel meer mensen die zich op internet een andere identiteit aanmeten. Uit nieuwsgierigheid (….) voor de lol , uit verveling of wat dan ook.”

Volgens Seebregts was de verdachte geen bekende van de politie.

De rechter besloot vanmorgen de voorlopige hechtenis van Mohamed B, die in Vught verblijft, te verlengen. Over maximaal drie maanden begint het inhoudelijk deel van de rechtszaak.