Djokovic sneller klaar dan Nadal

Foto EPA

Nog geen anderhalf uur had Novak Djokovic afgelopen nacht nodig om zich in Melbourne te plaatsen voor de derde ronde van de Australian Open. De nummer één van de wereld verpulverde de Rus Andrej Koeznetsov (ATP 88) met 6-0, 6-1 en 6-4. „Practice”, onthulde de 27-jarige Serviër na afloop het geheim achter zijn succes. „Niet alleen oefenen op de tennisbaan, maar ook in professionaliteit buiten de baan. ”

Andere topspelers maakten het zichzelf bij het eerste grandslamtoernooi van dit seizoen al moeilijker dan Djokovic. Kei Nishikori, vijfde geplaatst, had in de tweede ronde vier lange sets nodig om de Kroaat Ivan Dodig te verslaan. Ook David Ferrer (negende geplaatst) en Grigor Dimitrov (10) wonnen pas na vier sets. Zelfs Roger Federer verspeelde een setje. Maar geen van de topspelers had het al zwaarder dan Rafael Nadal, die gisteren vijf sets moest spelen om zich ternauwernood van de onbekende Amerikaan Tim Smyczek te ontdoen: 6-2, 3-6, 6-7, 6-3 en 7-5.

„Ik heb een klein stukje gezien van de laatste games in de vijfde set”, sprak Djokovic over de worsteling van zijn als derde geplaatste rivaal. Nadal, terug na langdurig blessureleed, klaagde na afloop over duizeligheid. De Spanjaard had bijna willen opgeven. „Ik zag hem vechten en hij verdiende te winnen”, vond Djokovic. „Maar ik had niet verwacht dat hij vierenhalf uur zou spelen tegen Smyczek. De topspelers domineren meestal in de eerste rondes van een grandslamtoernooi.” Zoals hij zelf bewees.