Microsoft: computer op je neus en gratis Windows

Amper een week nadat Google aankondigde computerbril Glass niet meer te verkopen, introduceert Microsoft zijn eigen variant: HoloLens. Je ziet hierdoor de wereld om je heen en daar overheen wordt een 3D-beeld geprojecteerd dat rekening houdt met je positie. Augmented reality is de vakterm: een werkelijkheid waaraan virtuele objecten zijn toegevoegd. Microsoft toonde een prototype van de bril gisteren in Redmond, met demo’s van een ruimtewandeling, holografische Skype-sessie en een potje Minecraft in de lucht.

Deze aankondiging maakte deel uit van een webpresentatie rondom de nieuwe Windows-versie. De opvolger van het slecht ontvangen Windows 8 heet Windows 10 en ligt dit najaar in de winkels. Naast extra functies is het meest opvallende nieuws dat Microsoft de huidige gebruikers van Windows 7 en 8 een gratis upgrade naar Windows 10 aanbiedt. Apple stelt updates van het besturingssysteem al langer gratis beschikbaar; voor Microsoft is het de eerste keer. Windows 10 zal op tablets, telefoons, pc’s en spelcomputers draaien. En op je neus.