Opinie

Stop de religieuze zelfcensuur in kinderboeken

Tovenaars als Harry Potter mag je op christelijke scholen niet lezen, en de overheid financiert zo de mentale mutilatie van de kinderlijke verbeelding, stelt Christiaan Weijts.

Zelfs de Donald Duck was Charlie: op de cover hielden de neefjes een potlood in de lucht. Overdreven? Welnee, ook in de kinderboekenwereld staat het vrije woord onder druk.

In Polen is Winnie de Poeh bijvoorbeeld verboden. Omdat hij homo is. Ja, want hij loopt in z’n blote reet en draagt alleen een truitje. Niks Taoïstische levenswijsheden. Het zijn vuige verhaaltjes over wat sommige papa’s met andere papa’s doen.

Bij de Oxford University Press mogen geen varkentjes meer optreden in kinderboeken. „Ons educatief materiaal wordt in bijna tweehonderd landen verkocht en daarom moeten onze auteurs met een heleboel culturele verschillen en gevoeligheden rekening houden”, zo luidt de verdediging.

Dat je Ten Little Niggers wat opkuist is begrijpelijk, maar hoelang moeten we die prachtvolkeren die tot in het diepst van hun ziel gekrenkt worden door het afbeelden van wat spelende biggetjes nog serieus nemen?

Kinderboekenschrijfster Wieke van Oordt schreef maandag in Trouw dat op veel christelijke scholen boeken met magie verboden zijn. Toveren kan alleen God. Het blijkt dat kinderboekenschrijvers vaak censuur krijgen opgelegd. ‘Doe maar geen leesfragment over weerwolven of heksen,’ zegt de schoolleiding dan.

Dat in die zandbak in het Midden-Oosten het bijgeloof heeft postgevat dat je naar de verdoemenis gaat als je plaatjes van varkens of profeten tekent, à la. Maar dat we hier in Europa zulke kolderieke zelfcensuur opleggen, vind ik schokkend.

Terecht stelt Van Oordt dat scholen daar best voor mogen kiezen, maar dat die dan niet door de overheid bekostigd hoeven te worden.

Toveren kan alleen God. Dat is waar. Zoals het ook waar is dat God geen kikkers heeft geschapen die sneeuwpoppen kunnen maken en verliefd worden op eenden. Evenmin heeft de Schepper voorzien in rolschaatsende muizen, vliegende draken, feestvierende olifanten, en wat ik hier allemaal nog meer in de boekenkast zie staan.

De religieuze censuur gaat verder dan het inperken van de vrijheid van meningsuiting. Hier wordt de verbeeldingskracht van kinderen ontmoedigd, verboden, en tot zondig gebied verklaard. Dat is geen censuur, dat is barbarij. De fascinatie voor magie en toverkrachten is voor de innerlijke ontwikkeling even essentieel als vitamine D. Kinderen dit ontzeggen is mentale mutilatie.

Ik snap het ook niet goed. Wordt er in die boeken gefistfucked? Nee. Wordt Jezus erin afgebeeld als een ezel die misdienaartjes misbruikt? Geenszins.

Al drie weken lang hebben we de mond vol over het vrije woord, en aan de wieg van de taalontwikkeling en de vrije verbeeldingskracht staan we door de overheid gefinancierde zelfcensuur toe.

Ik stel voor dat iedereen tijdens de Nationale Voorleesdagen, die gisteren begonnen, het voorlezen begint met de woorden: Je suis Harry Potter. Je suis Varkentje Bo. Je suis Winnie de Poeh.