Staatssecretaris Van Rijn gaat eigen bijdrage jeugd-ggz bekijken

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid en PvdA-leider Diederik Samsom tijdens het PvdA-congres in Utrecht afgelopen zondag.
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid en PvdA-leider Diederik Samsom tijdens het PvdA-congres in Utrecht afgelopen zondag. Foto ANP/Martijn Beekman

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid (PvdA) gaat de eigen bijdrage in de jeugdzorg onder de loep nemen om te kijken of ouders hierdoor worden belemmerd bij het zoeken naar hulp voor hun kinderen. Dat heeft hij op aandringen van de Tweede Kamer toegezegd.

Sinds 1 januari van dit jaar moeten ouders in de jeugd-ggz een bijdrage betalen. Dat heeft tot grote discussie gezorgd omdat het bedrag voor sommige ouders die specialistische psychiatrische moeten betalen kan oplopen tot 130 euro per maand. Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer vindt daarom dat de eigen bijdrage moeten worden opgeschort of zelfs afgeschaft.

Van Rijn vindt het daarvoor nog te vroeg. Hij wil het plan gaan onderzoeken. Zijn eigen partij PvdA heeft daarop aangedrongen, nadat afgelopen weekend de achterban zich op het PvdA-congres uitsprak tegen de eigen bijdrage in de jeugdzorg. Vorig jaar was de partij nog vóór het plan.

Lees ook in NRC Handelsblad: Ziek in je hoofd en arme ouders – dan heb je pech (€).