Spirituele soul van tweelingzusjes

Foto Flavien Prioreau

In de video van het liedje River liggen de tweelingszusjes van Ibeyi beiden in het water. De afroharen zijn verstrengeld, ze dragen witte blouses. Bij nader inzien worden ze in het water gehouden door twee paar mannenarmen. Die duwen hen beurtelings onder water wanneer ze niet zingen, en tillen bij het repeterende refrein („come to the river, wash my soul”) net genoeg de nek omhoog. Een bevreemdend effect. Zeker wanneer ze de ogen ook onder water openen, en leeg de camera boven het bad in staren.

Ze zijn één van de meest intrigerende nieuwe acts: Ibeyi. De half Franse, half Cubaanse tweelingzusjes Naomi Diaz en Lisa-Kainde Diaz die met een diepe, minimale soort spirituele soul bedwelmen. Ze zijn de dochters van percussietovenaar Miguel Anga Diaz, die onder meer furore maakte bij de Buena Vista Social Club. Hij stierf op hun elfde, de tweeling heeft ‘zijn’ cajon leren bespelen en verdiepte zich in de Yoruba-taal uit West-Afrika die via de slavenschepen in Cuba belandde. Ibeyi (spreek uit: ee-bey-ee) betekent dan ook tweeling in het Yoruba.

In hun kleine klankschilderijen zingen de zusjes hun liedjes in mystieke metaforen. Zoals in het nummer Mama Says, waarin het eerst over het verlies van hun vader gaat vanuit het perspectief van hun moeder. Later keert het liedje, als ze zich in het Yoruba tot de spirituele wereld richten. Hun mooie, hoge tweestemmige zang, die soms geïnspireerd lijkt op gebeden, wordt licht aangezet met moderne spaarzame instrumentatie en kleine melodische wendingen. Dat leidt tot kleine climaxen, zoals in het liedje Oya wanneer het orgel langzaam met drumeffecten wordt aangekleed.

Aan The Guardian beschreven de nog maar 19-jarige zusjes hun muziek als ‘contemporary negro spirituals’. Hun inspiratie komt van de Yoruba-chants die hun Venezolaanse moeder voor hen zong. Concreet zijn de eerbetonen aan hun overleden vader en oudere zus, de thematiek in andere liedjes is veelal spiritueel.

Het is uitzien naar hun debuutalbum dat 13 februari verschijnt.